Dunavsko ostrvo u Beču: 30 godina od nastanka Donauinsel-a

31.07.2018

Dunavsko ostrvo u Beču, osim što štiti grad od poplava, ono je i omiljeno izletište Bečlija, mesto za rekreaciju ali i kupalište sa 42 km plaža.

(c) PID

Zbog Dunava, Beč je tokom istorije doživeo vrlo teške trenutke. Da bi sačuvali prestonicu, umesto da je napuste, Bečlije su u najopasnijem delu Dunava iskopali rov i od te zemlje napravili su veštačko Dunavsko ostrvo. Ko ne zna, nikada ne bi pomislio da je to delo ljudskih ruku.

Posle poplave 1954. godine u Beču je nakon godinu dana rasprave, donet novi regulacioni plan Dunava, koji predviđa stvaranje odvodonog kanala, i izduženog ostrva na Dunavu. Izgradnja je počela 1972. a do 1988. su bili završeni radovi.

Dunavsko ostrvo (Donauinsel) je atrakcija, ono optički deli reku na dva toka, a taj drugi tok je ono što pomaže da se voda Dunava  kontroliše.

Novi Dunav je istočna pritoka Dunava u Beču. Dizajniran je kao olakšanje za poplave. Između Novog Dunava i glavnog toka je Dunavsko ostrvo (Donauinsel) koje je dugačko 21 km.

(c) MA45

Kada Dunav nadođe otvara se brana  da bi se kroz ceo tok Novog Dunava propustio višak vode i samim tim zaštito grad od poplava. U tom periodu je zabranjeno kupanje dok se voda ne očisti i izbistri. Inače na celom toku Novog Dunava je zabranjena upotreba motornih čamaca (osim elektromotornih), a sama vodena površina zajedno sa ostrvom predtstavljaju oazu za ljubitelje sporta i prirode.

Novi Dunav  je dosta plavlji t.j. cistiji od samog Dunava. Između je Dunavsko ostrvo (Donauinsel) koje je dugačko koliko i sam Novi Dunav – 21km. Na levoj obali Dunava se nalaze dve gradske opštine Beča, a na desnoj je centar grada zajedno sa ostalih 21 opštine.

Dunavsko ostrvo noću

Tu je i Dunavski kanal nekadašnji najjužniji rukavac Dunava nastao 1870-ih godina regulacijom Dunava. Prolazi kroz gradski centar i dug je 17,3 kilometra i ponovo se uliva u Dunav nizvodnije. Danas je Dunavski kanal jedan od omiljenih sastajališta za mlade sa mnoštvo restorana i kafića. Preko Dunava u Beču postoje dva železnička, dva metro, pet drumskih i dva rezervna mosta.

 

Bečke plaže na Dunavu među najboljim u Evropi

Bečki Dunavski kanal (Donaukanal) i Dunavsko ostrvo (Donauinsel) uvršteni su među 10 najboljih gradskih (kontinentalnih) plaža s onima u Parizu, Briselu, Londonu, Berlinu, Kopenhagenu, Amsterdamu, Hamburgu, Varšavi i Geteburgu.

Beč je svoj rejting zaslužio zahvaljujući 21 kilometar dugom Dunavskom ostrvu koji osvaja porodičnim plažama, biciklističkim stazama i šetnjama. Dužina plaža je 42 kilometara.

Još u toku gradnje, stanovnici Beča su primetili da tamo gde kopaju bageri, nastaju jezerca tirkizno plave boje i počeli su da ovu prirodnu oazu koriste za kupanje i rekreaciju. Vlasti nisu to zanemarile već su uredili ostrvo i to tako što je prednji i zadnji vrh ostavljen u prirodnom stanju, a na ostatku su plaže, biciklističke i staze za rolere, restorani i razni drugi sadržaji.
Posebno popularna aktivnost poslednjih godina, a za koju i same Bečlije kažu da su je zavolele zahvaljući izuzetno brojnim doseljenicima iz Srbije, Balkana i Turske je roštiljanje. Ovde je to postalo prava kulturna potreba jer se od ranog proleća do kasne jeseni okupljaju porodice iz Austrije i drugih zemalja i druže se,  uživaju u prirodi i grilovanom mesu.

Copa Cagrana je Bečlijama jedna od omijenih lokacija na Dunavu, posebno leti, kada je kupanje najbolji  spas od vrućine. Na Dunavskom ostru održava se i najveći muzički festival na otvorenom Donauinsel Fest.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Twin City Liner: Brodom iz Beča za Bratislavu 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava