“Earth Hour”: Ugasi svetlo i u Beču u sklopu akcije “Sat za našu planetu”

30.03.2019

Najveća međunarodna dobrovoljna akcija "Sat za našu planetu" (Earth Hour) održaće se 30. marta simboličnim gašenjem rasvete na jedan sat u više od 7.000 gradova sveta, naravno, i u Beču.

(c) pixabay

U organizaciji Svetskog fonda za prirodu (WWF), ovo je dvanaesti put da će se akcija “Sat za našu planetu” obeležiti širom sveta. Od Acropolja, Ejfelovog tornja i najvišljih zgrada na svetu 30. marta 2019. godine od 20:30 do 21:30 sati, biće ugašena rasveta i na ovaj način podržati akcija koja treba da upozori na rasipanje prirodnih resursa i klimatske promene.
Na jedan sat biće isključena dekorativna rasveta spomenika i zgrada i ustanova širom sveta, a više stotina miliona ljudi, pojedinaca i porodica, u znak solidarnosti, ugasiće sijalice u svojim domovima i preduzećima.

Svi glavni gradovi austrijskih pokrajina, i ove godine učestvuju u akciji , gašenjem rasvete na brojnim znamenitostima i zgradama.

U Beču će se ugasiti sva svetla u gradskoj skupštini Rathaus-u. I druge bečke ustanove kao što su Wiener Stadthalle, Schönbrunn Palace, Belvedere Palace i toranj Arsenal takođe će u subotu 60 minuta biti u mraku.

U Insbruku, gde se u Starom gradu održava festival “Earth Hour”, isključiće se rasveta na Goldenen Dachl-u  i  u Klagenfurtu kod Lindwurm -a. Pored toga i predsednik Astrije, Aleksander Van der Belen će podržati “Sat za našu planetu” ove godine.

U prethodnoj godini, prema podacima Svetskog fonda za prirodu (WWF), ukupno je učestvovalo 188 zemalja, a oko 18.000 poznatih znamenitosti širom sveta ostalo je sat vremena u mraku.

Ove godine glаvni moto akcije  “Sat za našu planetu” je dа se ukаže nа štetnost plаstike. Tаkođe, Evropskа unijа nаjаvilа je dа će zаbrаniti proizvode od plаstike zа jednokrаtnu upotrebu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava