Austrija: Veći finansijski troškovi za negu starijih i obolelih osoba

16.04.2019

U Austriji je povećani broj obolelih osoba i onih kojima je potrebna tuđa pomoć, što iziskuje i veća finansijska sredstva za negu i zbrinjavanje takvih lica.

(c)pixabay.com

Nega starijih i bolesnih osoba u Austriji biće narednih godina jedan od najvećih izazova u oblasti zdravstva i socijalnog staranja. Lekarska komora Beča računa da će već za desetak godina oko jedan milion Austrijanca i Austrijanki biti upućeno na tuđu negu.

Statistički gledano, stanovništvo u Austriji postaje svake dve godine za tri meseca starije, a zaslužna u velikoj meri za to je sigurno i medicina sa svojim inovativnim metodama lečenja.  2030. godine će oko 880.000 građana Austrije biti starije od 80 godina. To znači da će i teme kao što su nega starijih lica i hronične bolesti koje pogađaju starija lica, kao što je staračka senilnost, odnosno demencija, još više dobiti u značaju. Već sada oko 30 odsto lica kojima je potrebna nega pati od staračke senilnosti ili imaju te simptome.

 

Ogroman rast troškova nege

Povećani broj obolelih osoba i onih kojima je potrebna tuđa pomoć  iziskuje i veća finansijska sredstva za negu i zbrinjavanje takvih lica. Već sada se u Austriji za negu  izdvaja preko 4 milijarde evra, ne računajući tu  i troškove za oko milion osoba koje se neguju i zbrinjavaju u okviru porodice.

Prognoze govore da će se troškovi za negu povećati za oko 300% do 2030. godine.

Na raznim nivoima u Austriji se diskutuje o načinima i modelima finansiranja potrebe za negom starijih i bolesnih lica. Do 2018. godine je postojala mogućnost da se troškovi nege naplate iz imovine negovanog lica, ali je to ukinuto, a pokrajine potrebna sredstva dobijaju iz saveznog budžeta.

Sada se razmišlja o uvođenju osiguranja za negu, oporezivanju imovine preko 1 milion evra i porezu na nasledstvo kao i o finansiranju iz državnog budžeta.

Država u svakom slučaju želi da negu kod kuće učini još atraktivnijom u odnosu na negu u domovima, a ima i predloga da se i negovateljima poboljša njihov položaj tako da bi imali neku vrstu statusa zaposlene osobe i primali platu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Povećanje zakonske granice za starosnu penziju

Biti ili ne biti: Povećanje zakonske granice za starosnu penziju

Lakša selidba za starije osobe u gradskim stanovima

Stanovi u Beču: Olakšana selidba za starije osobe u opštinskim stanovima

Grad Beč nudi obuku za 1.000 budućih negovatelja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava