EU izbori: Počeli evropski izbori, Austrijanci glasaju 26. maja

24.05.2019

EU izbori za evropski parmament traju četitiri dana, a Austrija glasa u nedelju 26. maja 2019. godine. Kаo i nа prethodnim izborimа 2014. godine, i sаdа se birа ukupno 751 poslаnik iz 28 držаvа člаnicа.

(c) pixabay.com

Oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica EU do nedelje biraće svoje predstavnike za Evropski parlament u narednih pet godina.

Prvi na glasanje su izašli Holanđani i Britanci, Irci će glasati u petak, u Češkoj u petak i subotu, u Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu, dok će u nаjvećem broju držаvа člаnicа evropski izbori biti održаni u nedelju, 26. mаjа. 2019. godine.

Svаkih pet godinа od 1979. godine grаđаni zemаljа člаnicа EU birаju svoje predstаvnike zа Evropski pаrlаment kаo jedino telo EU koje se birа direktno nа izborimа. Kаo i nа prethodnim izborimа 2014. godine, i sаdа se birа ukupno 751 poslаnik iz 28 držаvа člаnicа.

 

Glasanje u Austriji u nedelju 26. maja

Izbori za Evropski parlament u Austriji održaće se 26. maja 2019. godine. Glasanje se obavlja na biračkim mestima koja  će biti otvorena od 7:00 do 17:00 časova. Pravo glasa imaju austrijski državljani, kao i državljani drugih zemalja članica EU koji imaju stalni boravak u Austriji i koji su se blagovremeno registrovali za ovo glasanje, a rok je bio 12. mart ove godine.

Sa naših prostora to se praktično odnosi na državljane Hrvatske i Slovenije koji žive u Austriji, a 12. marta su bili prijavljeni u mestu u kojem mogu da glasaju. Jedan od uslova je i da potencijalni glasač na dan izbora, ili na dan neposredno pre njih, ima navršenih 16 godina života.

 

Glasanje pismenim putem

Glasanje je moguće i glasačkom kartom koja se na dan izbora može predati na bilo kom biračkom mestu, ili se već i pre izbora poslati poštom. Glasačka karta se mogla naručiti pismenim putem ili lično preuzeti u nadležnom izbornom referatu prema mestu stanovanja. Tu mogućnost građani sa pravom glasa su mogli da iskoriste do 22. maja, ako kartu zatraže pismenim putem, ili do 24. maja ukoliko kartu preuzmu lično u izbornom referatu.

Ako se glasa pismenim putem, onda kartu treba poslati tako da ona stigne najkasnije do 26. maja  u 17:00  časova u nadležnu opštinsku izbornu komisiju. Za više informacija o glasanju na ovaj način kliknite ovde.

Inače, svoje kandidate za ove izbore istaklo je u Beču ukupno sedam partija, a njihovi vodeći kandidati su:

ÖVP – Othmar Karas
SPÖ – Andreas Schieder
FPÖ – Harald Vilimsky
Grüne – Werner Kogler
NEOS – Claudia Gamon
KPÖ – Katerina Anastasiou
Europa jetzt – Johannes Voggenhuber

Među kandidatima za evropski parlament su i nekoliko imena sa naših prostora:
Lejla Višnjić (SPÖ)
Konstantin Dobrilović (FPÖ)
Vesna Schuster (FPÖ)
Nada Zerzer i Dejan Luković iz partije Zelenih.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta Austrija ima 18 poslanika: ÖVP – 5, SPÖ – 5, FPÖ – 4, Grüne – 3, NEOS – 1 dok će u novom sazivu biti jedan poslanik više.

Prvi preliminarni rezultati biće poznati na sam dan glasanja, 26. maja 2019. godini u 23:00 časova.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Austrija: 25 godina u Evropskoj uniji i izbori u Evropskom parlamentu u maju

Austrija: 25 godina u Evropskoj uniji i izbori u Evropskom parlamentu u maju

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava