Dronovi umesto dostavljača: Dostava paketa iz vazduha

26.06.2018

Dronovi umesto poštara: Već od sledeće godine postoji mogućnost da se dronovi koriste za isporuku paketa.

Koliko su dronovi zapravo popularni, najbolji dokaz je da zbog njih mnoge države sveta već godinama menjaju zakone kako bi prilagodili pravila gde i kako  se ove male letelice  mogu koristiti.

Dronovi su  postali veoma popularni i veliki trend u svetu. Procenjuje se da će naredne gve godine biti u znaku drona, a mnoge kompanije kao što su Amazon i Facebook rade na projektima gde su glavni akteri upravo dronovi.

Dronovi su bespilotne letelice koje imaju upotrebo od onih koje se koriste u vojne svrhe i za špijuniranje, pa sve do onih koje se mogu koristiti za snimanje zanimljivih i dinamičnih video-snimaka iz vazduha. Ove mini letelice imaju težinu do 10 kilograma i  danas se najviše koriste u zabavne, istraživačke i eksperimentalne svrhe.

S druge strane, dronovi mogu da budu od koristi u spasavanju života.

U slučaju potrage i spašavanja nestalih upotreba dronova u situacijama nepristupačnog terena ili slabije vidljivosti uveliko olakšala posao spasilačkim ekipama. 

U hemijskoj industriji, dronovi se koriste za inspekciju struktura umesto ljudi, kada je posao koji se obavlja opasan.

U zavisnosti od veličine, opreme, kvaliteta, cene se kreću od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina odnosno hiljada evra.

 

Zakoni i dozvole za korišćenje dronova

Do sada je svaka zemlja EU imala svoja pravila za korištenje privatnih, bespilotnih letelica. Sada je nacrt uredbe Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) spreman.

Širom EU usklađena su pravila o građanskim dronovima i time se smatra početak revolucionarnog korišćenja bespilotnih letelica za prevoz tereta. Jedan od primera je da se domaćinstvima  koje se nalaze  u planinama i nepristupačnim područjima robu mogu isporučivati dronovi.
Međutim, još uvek je u toku potvrda od strane Parlamenta EU.

Registracija i obavezno osiguranje pilota će se znatno pooštriti. Trenutno je u Austriji oko 100.000 bespilotnih letilica ili dronova u privatnom vlasništvu, međutim, samo 5.000 je zvanično registrovano.

Transport pošiljke i tereta “veliko tržište”

Povodom najnovije uredbe o korišćenju dronova u EU  mnogi procenjuju da upotrebi dronova za prevoz manjeg tereta i paketa u bliskoj budućnosti,  ništa ne stoji na putu.
U Austriji se samo treba kreirati  “pravni okvir” za takve stvari,  jer je EU priznala da je ovo veliko tržište.
Procenjuje se da će do 2030. godine i zarada na transportu dronovima biti i do 10 milijardi evra i da će 100.000 ljudi biti zaposleni u njoj.

Ideja u kojoj bi nam pica iz lokalnog restorana stizala na vrata još vruća zvuči odlično i nije nemoguća, zato se nadamo brzom sprovođenju u delo. :)

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Roboti će do 2030. godine zameniti svako treće zanimanje

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava