Austrija: 25 godina u Evropskoj uniji i izbori u Evropskom parlamentu u maju

11.03.2019

Austrija je 1. januara 1995. godine pristupila Evropskoj uniji, a 66,6% stanovništva podržalo je na referendumu taj korak.

(c) pixabay.com

Pre tačno 25 godina okončani su pregovori Austrije za pristupanje Evropskoj uniji, da bi 1. januara 1995. Austrija postala punopravna članica te unije koja se u to vreme zvala Evropska ekonomska zajednica. Zajedno sa Austrijom članice ove organizacije su postali i Švedska, Finska i Norveška.

Tim povodom oglasili su se i brojni austrijski političari ističući značaj ove odluke austrijskog naroda koji se na referendumu izjasnio za pristupanje EU.

Predsednik Austrije Van der Belen je poručio: „I tada i danas: Ujedinjena Evropa je najbolja ideja koju smo ikada imali“.  On je citirao i reči tadašnjeg ministra inostranih poslova Austrije Alojza Moka da je 1. mart 1994. godine, kada su okončani pregovori,  bio „pravi veliki poklon“.

Andreas Šider iz Socijaldemokratske partije je poručio da je Evropska unija za njega „najveće civilizacijsko dostignuće u istoriji čovečanstva“ i da je budućnost Austrije u Evropi.

Otmar Karas iz Narodne partije je naglasio da 1. mart 1994. godine predstavlja  „istorijski dan za Austriju“, a da su uspešno završeni pregovori o pristupanju „kamen temeljac blagostanja i stabilnosti u našoj zemlji, za nas i za buduće generacije“.

Povodom jubileja oglasio se i savezni kancelar Sebastian Kurc rekavši „da je  Austrija pristupanjem EU  profitirala u mnogim oblastima, da je EU garant stabilnosti, sigurnosti i blagostanja na kontinentu“.

Austrija je 1995. godine  pristupila Evropskoj uniji, a  66,6 % stanovništva podržalo je na referendumu taj korak.  Građani Evropske unije koji žive u Austriji imaju posebna prava koja su utvrđena Amsterdamskim ugovorom kao četiri temeljne slobode, što znači da se u Austriji mogu nastanjivati bez ograničenja i da su na tržištu rada izjednačeni s Austrijancima, dakle da im ne treba posebna dozvola za zapošljavanje.

PROČITAJTE VIŠE: Za državljanke i državljane Hrvatske, najmlađe države članice, koja je Evropskoj uniji pristupila 2013. godine, važe prelazne odredbe. 

 

Izbori u Evropskom parlamentu

Izbori za poslanike u Evropskom parlamentu održavaju se u svim zemljama članicama Evropske unije, 26. maja  2019. godine. Pravo glasa imaju austrijski državljani kao i državljani zemalja članica EU sa stalnim boravkom u Austriji.

Broj zastupnika u Europskom parlamentu iz svake države članice EU-a približno je razmeran njenom broju stanovnika, pri čemu sledi načelo opadajuće proporcionalnosti: ni jedna država članica ne može imati manje od šest ni više od 96 zastupnika u Europskom parlamentu, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751 (750 i predsednik). Zastupnici u Europskom parlamentu svrstani su prema političkom opredjeljenju, a Austrija trenutno ima 18 zastupnika u Evropskom parlamentu. 

Vodeći kandidati austrijskih stranaka na predstojećim izborima su:

Otmar Karas, Narodna partije, ÖVP

Andreas Šider, Socijaldemokratska partija, SPÖ

Harald Vilimski, Slobodarska partija, FPÖ

Werner Kogler, Zeleni

Klaudia Gamon, NEOS

Johanes Fogenhuber, Liste JETZT

 

Izbori u Evropskom parlamentu se održavaju svakih pet godina, a na izborima 2014. godine rezultat osvojenih glasova je bio sledeći:

ÖVP – 27%

SPÖ – 24,1%

FPÖ – 19,7%

Zeleni – 14,5%

Neos – 8,1%

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava