Praznik mladosti i igre: Smotra stvaralaštva Srba u Austriji

27.04.2015

U Beču je u subotu održana 33. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji na kojoj je učestvovalo 800 takmičara iz cele Austrije. Bila je to još jedna prilika Srbi iz čitave Austrije pokažu kakve rezultate ostvaruju u oblasti kulture i umetnosti, a pre svega na planu negovanja srpske kulture, jezika i tradicije.

U sali Admiral Dome, u 10. bečkoj opštini, oko 800 učesnika iz 20 srpskih klubova iz čitave Austrije se okupilo kako bi  učestvovali na 33.  Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Ova smotra se održava svake godine u nekoj drugoj austrijskoj pokrajini, a domaćin ovogodišnje Smotre je bio Beč, odnosno Zajednica srpskih klubova u Beču.

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ugledni gosti: Rudolf Hundstorfer, austrijski savezni ministar za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača, Pero Janković, ambasador republike Srbije u Austriji, Dr. Mihael Ludvig, zadužen u bečkoj gradskoj vladi za pitanja stanovanja, Rudolf Kaske, predsednik Radničke komore Beča, Anica Macka-Dojder, poslanica u skupštini i izaslanica gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla, Franc Markus, predsedik kulturne komisije 10. bečke opštine, Mag. Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču, Franciska Heli-Buc, iz integracionog biroa Socijaldemokratske partije i mnoge druge ličnosti i predstavnici raznih organizacija i institucija.
Smotru tradicionalno otvara predsednik Saveza Srba u Austriji, a ovoga puta je to učinio aktuelni predsednik Zoran Aleksić.
Posle  toga, počeo je takmičarski program i  do kasnih večernjih sati na bini su se smenjivali pojedinci i grupe nastupajući u različitim kategorijama : sviranju, pevanju, recitovanju i, naravno, igranju folklora. Održana su i takmičenja u pisanju literarnih radova i likovnom stvaralaštvu.
Na kraju smotre proglašeni su pobednici u pojedinim kategorijama i podeljeni pehari i priznanja. Najveće interesovanje je vladalo za plasman folklornih ansambala srednjeg, a pogotovu starijeg uzrasta.
Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” osvojilo je prvo mesto u kategoriji i srednjih i starijih uzrasta folklora. Uz ansambl „Stevana Mokranjca“, na ovogodišnju Evropsku smotru srpskog folklora, koja će se održati 23. maja u Beogradu, kvalifikovalo se još 9 ansambala iz Austrije.

Bečka Zajednica srpskih klubova je proteklog vikenda još jednom pokazala da je i te kako kadra da uspešno organizuje ovako velike manifestacije, kao što je Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva. Zato sve čestitke organizacionom odboru, na čelu sa predsednikom Borislavom Kapetanovićem.
U galeriji slika pogledajte fotografije sa  Smotre, a u našoj narednoj emisiji Dijaspora uživo na televiziji OKTO TV i TV Pink Plus pogledajte video izveštaj sa ovog susreta srpske dijaspore u Austriji.
REZULTATI I PLASMAN: 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava