Srpski klubovi iz Beča: Učešće u emisiji „Šljivik“ na RTS-u

11.02.2015

Srpski klubovi iz Beča i njihovi folklorni ansambli i solisti, boravili su u Beogradu, a povod putovanja u Srbiju bio je učešće u emisiji „Šljivik“ na RTS-u.

Posle kvalifikacija održanih u decembru prošle godine pravo na učešće u emisiji „Šljivik“ stekli su srpski klubovi iz Beča i folklorni ansambli „Branko Radičević“ i „Stevan Mokranjac“, pevačke grupe kluba „Jedinstvo“ i „ Stevan Mokranjac“, pevači solisti Jelena Nikolić (KUD „Branko Radičević“) i Aleksandra Milovanović (KUD „Bambi“), kao i muzičari na tradicionalnim instrumentima, Ljubiša Zarić i Boban Spasić.
Ovo je prvi put da društva iz dijaspore i srpski klubovi  učestvuju u ovom cenjenom takmičenju i izbore  za titulu “Čuvari tradicije”.

Stručni žiri koji su sačinjavali prof. Dimitrije Golomović, Radojica Kuzmanović i Biljana Krstić imali su samo reči hvale za učesnike, tako da su male nijanse odlučile o učesnicima u sledećem krugu takmičenja, u kome će se srpski klubovi iz Beča takmičiti sa nekim od društava iz Srbije.

Pravo na učešća u sledećoj emisiji stekli su:
– Aleksandra Milovanović, SKD „Bambi“ – solo pevanje
– Ljubiša Zarić, tradicionalni instrumenti – frula
– Pevačka grupa „Stevan Mokranjac“
– Folklorni ansambl „Branko Radičević“

Srpski klubovi i z Beča su učešćem u emisiji „Šljivik“ doživeli jedno novo iskustvo, ali i prvo zajedničko putovanje. Zajednica srpskih klubova u Beču je pokrila troškove putovanja u Srbiji za sva ćetiri kluba, a s jednim autobusom putovalo je 60 članova, koji su se lepo družili i na reprezentativan način predstavili svoja umeća  u emisiji “Šljivik”, koja će biti emitovana na RTS-u krajem februara.

Saradnja sa RTS-om

Snimanju emisije “Šljivik” prethodilo je gostovanje u emisiji „Žikina šarenica“ gde su srpski klubovi iz Beča bili gosti kod poznatog voditelja Žike Nikoliča. Predstavili su se folklorni ansambli „ Stevan Mokranjac“ i „ Branko Radičević“, a u emisiji su govorili i predsednici klubova Ivan Brčina i Jasna Sandić, kao i predsednik Zajednice, Borislav Kapetanović. On je istakao veliki značaj saradnje koju srpski klubovi i Zajednica imaju sa RTS-om , uz zahvalnost što Radio televizija Srbije predstavlja aktivnosti klubova, ne samo na satelitskom, već i na zemaljskom programu RTS-a.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava