Srbija i Austrija: Izložba „Burni odnosi“ posle Beograda stigla u Beč

12.03.2015

Srbija i Austrija i njihovi odnosi biće prikazani na izložbi "Burni odnosi - austrijsko-srpski odnosi između 1836. i 1914.", koja je najpre prikazana u Beogradu, a do 27. marta biće otvorena u Beču.

U Palati Porčia, u prvom bečkom okrugu, sinoć je otvorena izložba „Burni odnosi“ koja je organizovana u okviru „Godine kulture Austrija-Srbija 2015“ i govori o austrijsko-srpskim odnosima u periodu od 1836. do 1914. godine.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković i šef sektora za kulturu Ministarstva spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner otvorili su izložbu uz prisustvo austrijskih poslanika, predstavnika diplomatskog kora, predstavnika društvenog i kulturnog života Austrije, kao i srpske dijaspore.

Oni su, u svom obraćanju, ukazali na duge istorijske veze koje imaju Srbija i Austrija, a Valdner je istakao da je pouka koje su obe države izvukle iz stravičnih događaja u Prvom svetskom ratu, put Srbije u Evropsku uniju.

“Izložba prikazuje široku osnovu na kojoj počivaju odnosi koje ima Srbija i Austrija , ali je ujedno i pouka u vezi kobnih posledica jednog političkog razmišljanja u kojem je rat bio nastavak politike drugim sredstvima”, poručio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc u saopštenju.

Izložba pokazuje da je Srbija u 19. veku imala tesne kulturne, društvene, ekonomske i političke veze sa Bečom i da je Austrija bila među aktivnim podržavaocima Beograda.

Austrija je bila prva velika sila koja je u Kneževinu Srbiju uputila svog zvaničnog diplomatskog predstavnika (1836), a u to vreme će i znatan broj učenih Srba iz Austrije preći u službu kneževine. Srbi iz Austrije su u prvoj polovini 19. veka bili stubovi modernizacije srpske države i društva.

Godina kulture – Srbija i Austrija 2015. je posvećena odnosima Srbije i Austrije i ima za cilj da, u vezi aktuelnog tesnog partnerstva i prijateljstva, prikaže austrijsku kulturu u Srbiji i srpsku u Austriji.

Izložba je otvorena od 10. do 27. marta 2015. godine, i to od ponedeljak do petka u vremenu od 10-15 časova, u palati Porčia, Herrengasse 23.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Beograd i Beč nastavljaju uspešnu saradnju i podršku 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava