Beč i Sarajevo: Strategija pametnog grada uz bečko znanje i iskustva

05.07.2018

Manifestacija "Dani Beča u Sarajevu" koja je održana od 2. do 4. jula predstavlja nastavak zajedničkog projekta gradova prijatelja, Sarajeva i Beča.

U Sarajevu su od 2. do 4. jula 2018. godine u organizaciji Grada Beča i Grada Sarajeva, kao i  predstavništva Eurocomm-PR Sarajevo, održani „Dani Beča“.

Tradicionalna manifestacija koja se održava u mnogim evropskim gradovima gde Eurocomm-PR ima svoja predstavništva donela je ovog puta u  Sarajevo dašak austrijske prestonice, ali i inovativne projekte zbog kojih je Beč već deveti put zaredom proglašen gradom s najboljim kvalitetom života u svetu.

Ovo je treći put da Beč dolazi u Sarajevo i da se nastavlja saradnja i konstruktivni dijalog, gde Grad  Beč prenosi svoja iskustva i znanja u vidu pozitivnih praksi nudi na međunarodnoj sceni i gradovima partnerima.

Na otvaranju „Dani Beča u Sarajevu” predstavljen je najveći muzički  festival na otvorenom u Evropi – Donauinselfest, koji se već 34 godina održava u Beču i svake godine ga poseti Vviše od  2 miliona posetilaca. Atmosferu Donauinselfest-a dočarao je  ovogodišnji pobednik takmičenja “Rock the Island Contest” , DJ Febration,  koji je proglašen mladom muzičkom nadom u Austriji. Njegov nastup na “Trgu djece Sarajeva” ispred tržnog centra BBI, i sladoled po imenu “Dani Beča, doneo je bečko leto u Sarajevo.

Za posetioce je organizovana nagradna igra, zabava s photo boothom s fotografijama s  motivima Beča, kao i video prezentacija pametnih rešenja koja se svakodnevno primenjuju u Beču.

Brojne goste iz političkog, privrednog, kulturnog života BiH, Kantona Sarajevo i ambasadora Austrije u BiH Martina Pammera pozdravili su  direktorka Eurocomm-Pr u Sarajevu Berina Filipović-Kulenović, zastupnik bečkog Pokrajinskog parlamenta i bečki gradski poslanik Marcus Schober i zamenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić.

Dvodnevna konferencija u hotelu „Evropa“ na kojoj su stručnjaci oba grada razmenjivali svoja iskustva iz inovativnih projekata pametnog planiranja gradova bila je glavni deo manifestacije. Razgovaralo se o temama kao što su: smart city strategije, urbana mobilnost, voda, energija, inovacije i pametna rešenja u radu jedinica lokalne samouprave.

Predstavljene su i dve veoma popularne aplikacije gradske uprave “LiveApp” i “ReciBeču” čiji je chatbot  bio prvi chatbot jedne gradske uprave u svetu.

U okviru boravka bečke delegacije u Sarajevu izvršena je primopredaja vatrogasnog vozila bečke vatrogasne brigade Vatrogasnom društvu Alipašin most. Radi se o nastavku više od deset godina duge saradnje između vatrogasne brigade Beča i Sarajeva , i  Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Pametni semafori sa senzorima uskoro na bečkim ulicama

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava