Lockdown broj dva: Nove mere u Austriji koje stupaju na snagu od utorka

01.11.2020

Austrijski kancelar Sebastian Kurc predstavio je u subotu nove mere, prema kojima će se građani Austrije od 3. novembra nalaziti u drugom po redu "lockdown-u".

Foto (c) pixabay

Austrijska vlada objavila je u subotu 31.oktobra da se zbog rekordnog broja novozaraženih u Austriji, kao i zbog procene da se pandemija neće tako lako stišati ni u narednom periodu, uvela nove mere i takozvani “lockdown”.

U obraćanju medijima na konferenciji,  Sebastijan Kurc je izjavio da je zdravstveni sistem znatno opterećen najnovijim slučajevima i da je Austrija, kao i druge zemlje u Evropi, prinuđena da pooštri mere.

Iako je kancelar Kurc bio optimističan u procenama pred kraj leta i izjavljivao da se “vidi svetlo na kraju tunela”, u dogovoru sa članovima vlade, kriznim štabom i socijalnim i zdravstvenim instuticijama i partnerima,  objavio je da, drugi po redu lockdown u Austriji počinje od utorka 3. novembra u ponoć i trajaće do kraja meseca.

Nove mere odnose se pre svega na zatvaranje svih restorana, kafeterija, klubova i hotela ( osim za one koji moraju poslovno da borave u hotelima). Restorani ostaju zatvoreni za goste, a dozvoljeno je preuzimanje hrane i pića od 06:00 do 20:00 sati, a dostava ostaje dozvoljena. Na snagu stupa i zabrana svih kulturnih i sportskim manifestacija (osim pojedinih visoko-profesionalnih događaja).

Javni događaji nisu dozvoljeni, kao ni amaterski sport, a probe i umetnički nastupi su dozvoljeni samo bez publike i to uz najoštrija higijenska pravila i propisanu distancu.

Sve kulturne i sportske institucije takođe moraju biti zatvorene do daljnjeg, a to su pozorišta, opera, bioskopi, muzeji, teretane, bazeni, terme, škole plesa, sportski centri, kladionice, zoološki vrtovi i slično. Ostaju otvorene samo biblioteke i parkovi, trgovine i apoteke, kao i uslužne radnje (frizeri, centri za fizioterapiju i sl.)

Foto (c) pixabay

Od 3. novembra stupa na snagu i odredba ograničenog kretanja i to u periodu od 20:00 do 06:00 časova. U ovo vreme se ne sme izlaziti iz kuće osim ako su u pitanju posao, pomoć drugima, sport ili kratka šetnja.

Demonstracije, okupljanja na poslu i „religiozni događaji“ su dozvoljeni, a na sahranama je dozvoljeno najviše do 50 osoba.

Sva okupljanja i proslave u stanovima, dvorištima i garažama su takođe ograničena, a na jednom mestu mogu se okupiti samo  šest osoba i šestoro maloletne dece iz dva različita domaćinstva.

Vrtići i škole nižih razreda ostaju otvoreni, a stariji učenici i studenti nastaviće učenje putem onlajn nastave.

Odlazak kod lekara po recepte nije obavezan, već se recepti mogu naručiti  i telefonskim putem.

Tamo gde je moguće posao bi trebao da se obavlja od kuće.

Vlada će firmama koje moraju zatvoriti u novembru platiti novčanu nadoknadu u iznosu 80 odsto prometa koje su imale u novembru prošle godine, kako bi se sprečili otkazi zaposlenih. Na snagu se vraća i sistem skraćenog radnog vremena (Kurzarbeit).

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava