Sebastian Kurc optimističan: Austrija se dobro nosi sa koronskom krizom

28.08.2020

Sebastian Kurc je na današnjoj konferenciji naglasio da se očekuju veliki izazovi na jesen, jer počinje školska godina i eventualno mešanje epidemija gripa i korone, ali ipak je izrazio i optimizam i činjenicu da se već “vidi svetlo na kraju tunela”.

Foto: (c) Printscreen Facebook Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurc danas se obratio naciji na temu aktuelne situacije u zemlji povodom korona virusa. Iako su mnogi očekivali uvođenje nekih novih mera, to se danas ipak nije dogodilo.

Međutim, Kurc je najavio da će Vlada u toku sledeće nedelje zasedati i da će na osnovu situacije i broja novozaraženih možda doneti i neke nove odluke, koje mogu uključiti i pooštrevanje mera.

Porast broja infekcija širom sveta odrazilo se i na Austriju, tako da je borba s korona virusom puna uspeha i padova, pooštravanja i popuštanje mera. Kurc je naglasio da se očekuju veliki izazovi na jesen, jer počinje školska godina i eventualno mešanje epidemija gripa i korone , ali ipak je izrazio i optimizam i činjenicu da se već vidi “svetlo na kraju tunela”.

Austrija će nastaviti sa isprobanom metodom “što više slobode- koliko je moguće,  i  ograničenja – samo onoliko koliko je potrebno”, rekao je Sebastian Kurc. Austrija je dosad ipak dobro prošla kroz koronsku krizu, a kao glavni razlog kancelar je naveo solidarnost građana Austrije.

Kancelar se dotakao i teme privrede, a prema njegovim rečima Austrija će ove godine izgubiti 7 odsto svoje ekonomske moći. Trenutna faza je vrlo teška, posebno za turizam, ugostiteljstvo i uslužne delatnosti, za maloprodaju, ali i za one koji se bave umetnošću.

Sledeće godine se očekuje povratak rasta, ali da bi to uspelo moraju se preduzeti određeni koraci, rekao je Kurc.

Fokus rada austrijske vlade biće stvaranje novih radnih mesta, poreske olakšice, smanjenje birokratije, inovativnost, digitalizacija i drugo.

“Mi ćemo se u skorijoj budućnosti vratiti u normalu i svi zajedno osigurati da se naša lepa Austrija dobro nosi s krizom”, rekao je na kraju obraćanja Sebastian Kurc.

 

 

U Austriji 229 slučajeva zaraze

U Austriji je broj novoobolelih u odnosu na prethodne dane pao ispod 300 i u protekla 24 sata registrovano je 229 novih slučajeva zaraze korona virusom. U Beču je, kao i prethodnih dana, najveći broj novozaraženih, 70.

Posle dužeg vremena ponovo se beleži veći broj novoizlečenih od novozaraženih, preneo je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Trenutno u Austriji ima 3.056 aktivno obolelih, od kojih je 146 hospitalizovano, a 27 je na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije krajem februara u Austriji je 26.497 osoba bilo pozitivno na koronavirus, a 22.594 su izlečene.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava