Austrija delimično ublažava mere: Ovi propisi važe od 8. februara

02.02.2021

Austrijska vlada je posle konsultacija sa zdravstvenim i ekonomski stručnjacima, donela odluku o popuštanju pojedinih mera trećeg lockdowna u Austriji.

Foto: (c) pixabay

U ponedeljak  1. februara 2021. godine austrijska vlada je najavila prve korake za delimično otvaranje trećeg po redu lockdown-a u zemlji.

Škole i prodavnice bi trebalo da se otvore od 8. februara ali pod određenim uslovima, a ubuduće će vam trebati negativni korona-test da biste posetili frizera.

 

Povratak đaka u školske klupe, stroga pravila u trgovinama

U pogledu škola, sa novim merama se pravi razlika između nivoa tj. osnovne škole i viših razreda. U osnovnim školama časovi će se u potpunosti vratiti na staro. Međutim, testovi se će se izvoditi  dva puta nedeljno na licu mesta pomoću takozvanog testa kroz nos, koji je relativno jednostavan i nije bolan. Za starije učenike postoje smene u dve grupe po dva dana i testovi na koronu. Ako roditelji odbiju test za svoju decu, moraju da nastave da uče online bez obzira na nivo škole. U višoj školi učenici takođe moraju da nose FFP2 maske.

Od 8. februara prodavnice će se ponovo otvoriti, tako da građani ponovo mogu kupovati odeću, nameštaj i drugo. Međutim, oćekuju se redovi ispred prodavnica jer 20 kvadratnih metara mora biti dostupno za svakog kupca. Pored toga, FFP2 maske su obavezne. Pravilo od 10 kvadratnih metara po kupcu ostaje na snazi u prehrambenim prodavnicama.

 

Otvoraju su muzeji i galerije, dozvoljeno je okupljanje dva domaćinstva

Po novom postoje samo izuzeci za otvaranje kulturnih institucija. To su muzeji i galerije (a verovatno i biblioteke i arhive) i oni mogu ponovo otvoriti ali  pod istim uslovima kao i trgovine, tj. sa manje ljudi i uz nođenje FFP2 maske.

Od 8. februara, dva domaćinstva će moći ponovo da se sastanu, ali ne samo sa jednom osobom iz domaćinstva kao ranije. Susreti se moraju odvijati tokom dana, jer i dalje ostaje na snazi  ograničenje izlaska od 20:00 do 06:00 sati ujutru.

Frizeri i kozmetičari uz korona test

Lokali sa pružanjem usluga, poput frizera ili kozmetičara, mogu primiti klijenta samo ukoliko ima potvrdu negativnog testa (na papiru ili digitalno na mobilnom telefonu) i koji nije stariji od 48 sati. Izuzeci su oni koji su  imali korona virus u proteklih šest meseci.

Kazne za kršenje zakona u vezi korone (obavezna maska, pravilo rastojanja od 2 metra) biće znatno povećane. Tačne sume biće objavljene do utorka.

Ostale kulturne i sportske institucije, kao i gastronomija i turizam moraju da sačekaju još oko dve nedelje kada će se odlučivati  da li je moguće ublažavanje mera u ovim oblastima ali tek od marta meseca.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava