Genuss-Festival u Beču: Kulinarsko putovanje kroz celu Austriju

09.05.2019

Genuss-Festival u Beču održaće se od 10. do 12. maja 2019. godine u gradskom parku Stadtpark pod motom "Kulinarska raznolikost regiona".

Nepisano pravilo  glasi da se “po jelima vidi kako jedna zemlja diše”. Ako je tako, onda će brojni austrijski regionalni specijaliteti na Genuss Festival-u u Beču ispričati mnogo toga o Austriji.

Regionalni uticaji na austrijsku kuhinju su iz italijanske, mađarske, češke, nemačke i balkanske kuhinje, a fuzija stilova je napravila specijalitete koji austrijsku kuhinju čine prepoznatljivom i omiljenom u čitavom regionu.

Austrijska kuhinja najčešće je povezana sa bečkom kuhinjom, ali postoje značajne regionalne varijacije. Jedinstvena prilika da austrijsku kuhinju doživite u njenom punom sjaju je upravo “Genuss Festival”.

Osim degustacije kulinarskih specijaliteta, veliki broj izlagača će tokom trodnevnog festivala posetiocima ponuditi i bogat izbor vina, piva i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

 

Genuss-Festival u Stadpark-u

Pod motom “Kulinarska raznolikost regiona” od 10. do 12. maja 2019. godine, već 12. put po redu, održaće se poznati “Genuss Festival” u Beču, u gradskom parku Stadtpark. Ova gastronomska manifestacija je postala jedna od vodećih u zemlji, ali i dobro poznata  izvan granica Austrije.
U toku  tri dana, koliko traje Genuss Festival, posetioci će zahvaljujući oko 190 uzlagača, doživeti kulinarsko putovanje na kojem mogu probati, kupiti i uživati u brojnim specijalitetima koje će na  svojim štandovima predstaviti poznati proizvođači iz čitave Austrije.

Pored poznatih regionalnih specijaliteta, posetioci će imati priliku da probaju i kreativne kulinarske delikase koje su za njih pripremili  kako autentični manji proizvođači, tako i austrijski kulinarski brendovi.

Uz zonu za piknik i opuštanje, gostima je i ove godine dostupna besplatna festivalska aplikacija Genuss-Festival-App, pomoću koje se posetioci mogu informisati  o svim izlagačima i njihovoj ponudi, i jednostavnije kretati na samom događaju.

Ulaz je besplatan!

Radno vreme:
petak, 10. maj 2019. od 11.00 do 21.00h
Subota, 11. maj 2019. od 10.00 do 21.00h
Nedelja, 12. maj 2019. od 10:00 to 17:00h

Više informacija o izlagačima i programu festivala možete pronaći na zvaničnoj internet stranici Gunuss Festival. 

 

Austrijska kuhinja

Tipični austrijski specijaliteti se razlikuju od pokrajine do pokrajine. Burgenland je, recimo, poznat po jelima od voća, povrća i živine poput deserta s jagodama ili guščje džigerice s lukom.

U Donjoj Austriji najpopularnije su barene knedle u sosu od rena i prezli i nezaobilazne štrudle od jabuka. Veliku slavu austrijskoj kuhinji donela je čuvena bečka šnicla, kojoj u svetu nema premca.

Inače, tipičan austrijski obrok počinje predjelom, nakon koga na red dolazi supa, pa tek onda ide glavno jelo s nekoliko priloga. Na kraju se služi kolač ili torta.

Austrijanci uživaju u ispijanju kafe gotovo koliko i u hrani. Najomiljenija im je moka, u koju dodaju malo mleka, šlag, šećer, čokoladu i razne vrste alkohola.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Tradicionalno jelo u Austriji: Misteriozni „jetreni sir“ -Leberkäse 

Tradicionalno jelo u Austriji: Misteriozni „jetreni sir“ -Leberkäse

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava