Šeširijada u Beču po ugledu na beogradsku u Skadarliji

26.05.2019

„Šeširijada“ u Beču, po ugledu na skadarlijsku u Beogradu, ima interesantan kulturni i muzički program, a neće izostati ni zabava.

Bečka Šeširijada ili Hutijada, u organizaciji udruženja „Bečke poete“, održaće se ove godine četvrti put za redom, u nedelju  16. juna 2019. godine na adresi Böhmische Prater u restoranu „Werkelmann“, u  10.bečkom okrugu.

Šeširijada u Beču, po ugledu na skadarlijsku u Beogradu, ima interesantan kulturni i muzički program, a neće izostati ni zabava. Bečke poete su prošle godine uveli i novu takmičarsku igru,  bacanje šešira na štap što će svakako, i ove godine, biti zanimljivo nadmetanje , kako za goste, tako i za učesnike.

Tradicionalno, biće izabrani i najlepši šeširi bez obzira da li su damski, gospodski, etno ili boemski.

Na Šeširijadi u Beču pesnici će recitovati stihove, a muzički program zadovoljiće ukuse svih prisutnih. 

Prijave za Šeširijadu u Beču na broju telefona 06677950770 , a ulaznice u predprodaji koštaju 5 €, a na dan manifestacije 10€. 

Facebook događaj „Šeširijada“ u Beču 

Beogradska Šeširijada u Skadarliji

“Šeširijada”, tradicionalna letnja kulturno-zabavna manifestacija, koja se održava svake godine krajem juna u Beogradu, ima za cilj da predstavi neko prošlo i romantično vreme kada je bilo nezamislivo da se izađe iz kuće na ulicu bez šešira.

Prvi događaj vezan za šešire pokrenuo je čuveni pesnik, slikar i neprevaziđeni boem Đura Jakšić, koji je sa svojim društvom u Skadrskoj ulici u Beogradu, ustanovio praznik šešira.
Na sećanje na XIX vek, manifestaciju „Šešir moj“ pokušao je pre 15 godina da obnovi gospodin Vlada Ilić, vlasnik istoimenog restorana, a druga po redu Šeširijada uz podršku  Isidore Bjelice, održana je20. juna 2015. godine, uz prisustvo velikog broja učesnika, dama i gospode, koji su došli da prošetaju noseći svoje šešire.

U vreme održavanja manifestacije, Skadarska ulica, na potezu od kuće Đure Jakšića pa do restorana “Velika Skadarlija”,  zahvaljujući velikom broju posetioca obučenih po starogradskoj modi, pesmi i muzici s kraja 19. i početka prošlog veka, oživi u svom punom tradicionalnom sjaju.

Tim povodom, beogradska pozorišta i njihovi glumci sa svojim kostimima, kao i predstavnici  muzeja, posetiocima prirede „praznik za oči i uši“ i izvode programe  i izložbe na temu šešira kroz epohu.

Da li ste znali? 

Beograd je oduvek bio grad šešira. Bilo da su ih Beograđani kupovali u Beču, Parizu i Pešti, uvek su se nosili u centru Beograda, posebno u Skadarliji.

U subotu, 11. maja 2109. godine, Turistička organizacija Beograda tradicionalno obeležava početak nove turističke sezone u jednoj od najpoznatijih i najposećenijih beogradskih ulica, boemskoj Skadarliji. Prigodnim muzičkim programom, podizanjem zastave od strane glumca Stefana Buzurovića, izvedbom predstave o tome kako se nekada živelo u Skadarliji i bogati sadržajem za posetioce, zvanično je proglašen početak letnjih programa u ovoj Skadarliji.

Ko god da ovde dođe, sigurno neće otići kući tužan, izjavio je predsednik turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beograd u Beču: Turistička promocija Beograda u austrijskoj prestonici

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava