Bečka atrakcija: Bečka kanalizacija i film “Treći čovek”

03.05.2019

Bečka kanalizacija je jedan od najmodernijih sistema za otpadnu vodu u Evropi, ali i bečka atrakcija koja je postala poznata posle snimanja čuvenog britanskog filma Treći čovek.

(c) Fb 3. Mann Tour

Ukoliko ste u potrazi za bečkim atrakcijama, a već ste videli sve poznate znamenitosti i simbole Beča poput Šenbruna, Hofburga, Belvederea, Državne opere, Pratera, Lipicanera, Muzejskih četvrti, uvek postoji još nešto što niste videli. Bečka atrakcija koja se takođe ne propušta je i “bečka kanalizacija”.

To je jedan od najmodernijih sistema za otpadnu vodu u Evropi, ali i bečka atrakcija koja je postala poznata posle snimanja čuvenog britanskog filma „Treći čovek“ 1948. godine.

Ovaj izlet pruža nezaboravan uvid u svet filmskog klasika “Treći čovek”. Na dubini od sedam metara posetioci dobijaju informacije o bečkom kanalizacionom sistemu i radovima u okviru kanalizacije. Opremljeni kacigom sa svetlećom lampom, posetioci kreću u istraživački obilazak kroz bečko podzemlje.

(c) Fb 3. Mann Tour

Preko originalnog stepeništa iz filma silazi se nadole u jedan od najstarijih delova bečke kanalizacije. Kanali za slučaj kolere, levo i desno od  reke Vin, izgrađeni su tridesetih godina 19. veka i do danas su gotovo nepromenjenog izgleda.

 

Otvorena nova sezona

Obilasci se ponovo organizuju 0d 2. maja 2019. godine čime je otvorena nova sezona za posetioce koje privlači ova bečka atrakcija.  Posete kanalizaciji su moguće do kraja oktobra od četvrtka do nedelje, između 10:00 i 20:00 časova (na svaki puni sat).

Polazno mesto za obilazak ove je u parku Girardipark (prekoputa Cafe Museum-a) kod crvene slivne rešetke za kanalizacioni šaht velikih dimenzija, kao  i daleko vidljiva svetleća slova označavaju polazno mesto “Obilaska 3.čovek”.

Ulaznice za  “Obilazak 3. čovek” koštaju 10 evra za odrasle, a uz popust mogu se dobiti za 8 evra. Deca plaćaju 5 evra.

Karte se mogu rezervisati i putem interneta, a ukoliko rezervisani obilazak usled lošeg vremena bude otkazan, bićete pravovremeno obavešteni putem SMS-poruke. Za obilaske u kanalizaciji potrebno je da ste stariji od 12 godina.

Pored izleta “Obilazak 3. čovek” posetiocima se pruža i mogućnost da se vide i muzej Dritte Mann Museum gde su uz zvučnog vodiča prate tragovi dešavanja filmskog klasika iznad zemlje.

 

Kanalizacija kao bečka atrakcija

Potera za Orsonom Velsom alijas Heri Lajm u filmu “Treći čovek” postala je poznata širom sveta, a sa njom i bečka kanalizacija. Ispred ove kulise snimale su se i serije  “Komesar Reks”  i “Kotan”, a  čuveni pevač “Falko” snimao je u ovim katakombama video spot za svoju pesmu “Džini”.

Posetioci uranjaju putem najmodernijih projekcionih i svetlosnih tehnika u svet radnika kanalizacije, filmskih agenata, krijumčara i špijuna.

Jedinstveni “podzemni” pogled na reku Vin predstavlja kraj obilaska. Reka nestaje ispod Našmarkta pod jednim velikim svodom, čija se dimenzija pomoću reflektora prikazuju na vrlo efektan način.

 

Treći čovek

“Treći čovek” je premijerno prikazan 2. septembra 1949. godine u Londonu. U Kanu je režiser filma Karol Rid za njega dobio prestižnu Zlatnu palmu. 10. marta 1950. film se, prvi put u Austriji, mogao videti u bečkom bisokopu Apolo. Istog meseca film je nagrađen Oskarom za najbolju kameru (filma u crno-beloj tehnici). Pedesetih godina dvatesetog veka, film se mogao isključivo gledati u sinhronizaciji na nemačkom jeziku, a u drugoj polovini šezdesetih godina istog veka, film “Treći čovek” nestao je sa repertoara austrijskih bioskopa. Originalna verzija filma se prvi put mogla videti u Beču 1979. godine, a od 1980. godine  film se prikazuje  u bioskopu Burgkino.

(c) Fb 3. Mann Tour

 

Zanimljivosti:

 • Mreža bečke kanalizacije dugačka je 2.400 kilometara, što odgovara razadaljini Beč-Kairo.
 • Za uzbudljivu scenu potere u bečkoj kanalizacionoj mreži angažovani su pripadnici Brigade kanalizacije kao i današnje Bečke gradske kanalizacije.
 • Scene u kanalizaciji za film snimane su na jednom jedinom mestu. Samo zbog posebno spretnog rukovanja kamerom čini se da je korišćeno više lokacija.
 • Ostale lokacije u Beču gde su snimane scene za film Treći čovek  mogu se još uvek videti u Beču: Veliki točak i Harijeva kuća, grob na Bečkom centralnom groblju.
 • Paul Herbiger nije znao ni jednu reč na engleskom pa je zbog toga morao da bude angažovan tumač koji je za njega izgovarao tekst, a glumac ga samo ponavljao.
 • U većini filmskih scena ulice su mokre, iako nije padala kiša. Vatrogasna služba morala je da poprska ulice da bi senke bolje došle do izražaja.
 • Muzej treći čovek” je jedinstven muzej u svetu, posvećen isključivo jednom jedinom filmu.
 • Glumcu Orsonu Velsu je više puta bio dubler statista kompanije Wien Film a ne, kako se pogrešno često tvrdilo, neki bečki mesar.
 • Čuvena scena umiranja, kod koje Orson Vels, odnosno Hari Lajm, provlači prste kroz slivnu rešetku kanalizacionog otvora, snimljena je kasnije u jednom londonskom filmskom studiju jer su slivne rešetke bečkog kanalizacionog otvora za to bile suviše debele a i preusko konstruisane.
 • Mnogi kadrovi koji su snimljeni prikazuju Beč iako su snimljeni u londonskim filmskim studijima.
 • Mali Hansl je samo slučajno došao do uloge u filmu zato što je prilikom jednog snimanja posetio svog oca, koji je bio tehničar za svetlost.

Izvor: wien.gv.at

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava