Gradska bašta Šenbrun: Bašta raznolikosti u Beču

25.03.2014

„Bašta raznolikosti“ je projekat u kojem učestvuju 20 mališana iz 20 različitih zemalja sveta. Srbija je takođe imala svog predstavnika.

U „Bašti raznolkosti“, deca iz različitih zemalja, koja žive u Beču, imaju priliku da se međusobno upoznaju i da kroz radove u bašti uoče raznolikost biljaka i životinjskog sveta. Svako sete je dobilo sopstveni deo bašte gde će posaditi, negovati,  i na kraju, uzbrati biljke koje se uzgajaju u njihovim zemljama porekla.
Pod motom „Kukuruz je iz Meksika , odakle si ti“ svojom baštom predstavilo se 20 zemalja sveta,  a njeni „baštovani“, devojčice i dečaci u starosnoj dobi od 6 do 10 godina, kroz igru i rad u bašti upoznali su se sa temom raznolikosti.

“Bašta raznolikosti”  se održava u gradskoj bašti Cityfarm Šenbrun, zelenoj oazi grada Beča,  u kojoj se održavaju brojne manifestacije u prirodi namenjene deci, omladini i odraslima.

Gradska bašta Cityfarm Šenbrun otvorena je 2011. godine, a osmišljena je po uzoru na botaničku  baštu u Bruklinu.

Zahvaljujući podršci mnogih institucija i kompanija (VielfalterSM, Western Uniona i bmukk), “malim baštovanima” projekta “Bašta raznolikosti” omogućeno je besplatno učešće na ukupno devet tematskih seminara, koji će se održavati jednom mesečno do septembra.

 

Predstavnik Srbije u “Bašti raznolikosti” 

Marko Dimitrijević iz Beča je izabran da na ovoj manifestaciji, predstavlja Srbiju,  i s obzirom na to da su „njegovi koreni u Srbiji“,  on je bio  idealan učesnik „Bašte raznolikosti“.

Učesnik Marko Dimitrijević  Foto: (c) dijaspora.tv

Marko će sa još 19 mališana, na ukupno 9 seminara, upoznati brojne sorte biljaka, naučiti o prirodnom okruženju, zdravoj ishrani,  ali i interkulturalnoj saradnji sa ostalom decom.

Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture i povrtlarstva, deca će zasaditi raznovrsne sorte biljaka koje su karakteristične za njihove zemlje porekla.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj ili slične projekte, posetite zvaničnu internet stranicu Cityfarm.

Medijski partner projekta je emisija Dijaspora Uživo (Okto TV/PinkPlus).

Pogledajte reportažu o prvom danu „Bašte raznolikosti“ u bečkoj gradskoj bašti  Cityfarm Šenbrun i zanimljivu galeriju fotografija, na kojima se vidi kako su mališani uživali.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava