Haus der Musik: Brojne atrakcije povodom 20 jubileja

18.06.2020

Haus der Musik je moderan bečki muzej muzike koji se prostire na šest spratova i nalazi se na adresi Seilerstätte 30, u prvom bečkom okrugu.

(c) Haus der Musik / Foto R. Frosese/ Stair play

Bečka „Kuća muzike“ (Haus der Musik) ove godine proslavlja20 godina postojanja. Tim povodom ovaj muzej muzike i zvuka u Beču će u jubilarnoj 2020. godini svojim posetiocima ponuditi čitav niz atrakcija, od laboratorije zvuka u virtualnoj realnosti, preko besplatnih koncerata i drugih interesantnih manifestacija.

U proteklih dvadeset godina Kuću muzike je posetilo gotovo 4 miliona kako stanovnika Beča, tako i brojnih turista iz Austrije i inostranstva.

Posetioci su  već u januaru dobili najveći rođendanski poklon. To je novoosmišljena SONOTOPIA UNIVERSE, svojevrsna laboratorija zvuka u virtualnoj realnosti, u kojoj svaki posetilac za svojim laboratorijskim stolom može da oblikuje svoj vlastiti zvuk sa individualnim odlikama i temperamentom i time da svoj doprinos univerzumu zvukova.

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Putovanje u svet akustike na ovom spratu muzeja Haus der Musik započinje u zatamnjenoj prostoriji gde zainteresiresovani posetioci na svakih nekoliko koraka mogu slušati nove zvuke. Ova nova instalacija se zatim nastavlja  u posebnom delu koji će se baviti raznim tematskim oblastima kao što su brzina zvuka, dubina zvučnih talasa ili čulo sluha.

Dodatne atrakcije koje nudi muzej muzike u Beču (Haus der Musik) je sviranje na predimenzioniranim muzičkim instrumentima i laboratorija zvuka, takozvani „SONOTOPIA LAB”. Radi se o laboratoriji s tehnologijom virtualne stvarnosti u kojoj se  uz pomoć virtualnih naočara, kreiraju likovi s jedinstvenim izgledom, karakterom i zvukom.

Povodom 250. godišnjice rođenja Ludviga van Betovena biće preuređena, i novim eksponatima dopunjena, Betovenova soba na spratu velikih majstora, a biće organizovane i dve velike specijalne izložbe i brojni prateći sadržaji.

(c) Haus der Musik – Foto Inge Prader

U sklopu zanimljivog projekta „Inside Beethoven” publika će moći da se popne na insceniranu pozornicu, da sedne na mesto člana muzičkog ansambla ili da iz neposredne blizine sluša muzičare dok sviraju Betovenove kompozicije. Osim toga, u posebno preuređenoj prostoriji posetioci muzeja imaće uvid u život i stvaralaštvo ovog velikog kompozitora čija će se 250. godišnjica rođenja ove godine obežavati ne samo u muzeju Haus der Musik, nego i u celom Beču.

Haus der Musik je moderan bečki muzej muzike koji se prostire na šest sprata i nalazi se na adresi Seilerstätte 30, u prvom bečkom okrugu.


„Haus der Musik” ne prikazuje samo istoriju muzike u Beču i  velikane bečke klasike i filharmonije, već pruža jedinstvenu priliku da posetioci na interaktivnim muzičkim instalacijamana na zabavan način uče i otkrivaju uzbudljiv akustičan svet.

Cena ulaznica:

-Odrasli € 14

-Đaci, studenti i penzioneri € 10

-Deca do 12 godina € 6

-Deca do 3 godine besplatno

Više informacija na zvaničnoj  internet stranici Haus der Musik. 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Popuštanje mera u Austriji: Povratak u normalan život uz velike mere opreza

Turizam u Beču: Oporavak od Korone tek od 2021. godine

 

Strožija pravila za e-skutere u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava