„Uđite u Rathaus!“ -„Rein ins Rathaus!“: Manifestacija gde deca upravljaju gradom  

26.08.2019

Velika manifestacija u gradskoj skupštini (Rathaus-u), poziva najmlađe Bečlije od 6 do 14 godina da učestvuju i daju ideje za još funkcionalniji i lepši Beč.

(c) wienXtra

Beč je grad koji je mnogo toga uradio kako bi omogućio zdravu i kvalitetnu zabavu za decu. Posebnu brigu za dečju zabavu u Beču ima wienXtra sa brojnim ponudama za aktivnosti u slobodno vreme i to za porodice sa decom.

Jedna od vrlo zanimljivih manifestacija je „Uđite u Rathaus” (Rein ins Rathaus) i posvećena je deci od 6 do 14 godina. Svake godine se održava u Bečkoj gradskoj kući, a ove godine 17.-tu  put za redom u periodu od 26. do 30. avgusta 2019. godine.

Mlade Bečlije imaju priliku da razvijaju i menjaju svoj grad, kako oni to žele, a svake godine više hiljada dece poseti manifestaciju Rein ins Rathaus  i radi u „dečjem gradu”.

Manifestacija „Uđite u Rathaus”  se organizuje sa ciljem da se kod najmlađih sugrađana razvija svest za demokratiju, oblikovanje okruženja i zajednički suživot. Iz godine u godinu dečji grad se menja, jer i mlade Bečlije menjaju i razvijaju svoj grad.

Na brojnin štandovima „rade“ deca i čitav grad je u njihovim rukama. Ovo je jedinstvena prilika da se deca oprobaju u različitim poslovima: administrativnim, bankarskim, medijskim i sličnim.

Za usluživanje “grada” se brine i poseban dečji restoran u kojem se pravi limunada, sendviči i voćne salate.

Deca mogu i  kao političari aktivno oblikovati život u gradu. Posebno je interesantna sala za sednice gde dečji gradski ministri diskutuju i odlučuju šta se još može poboljšati u njihovom gradu.

Deca  svoj sopstveni zarađeni novac od igre, mogu sačuvati u banci ili ga mogu potrošiti u gradskoj radnji za decu.

Manifestaciji mogu prisustvovati samo deca, i to ona koja su rođena je između 31.8.2005. i 25.8.2013. godine, a sa sobom trebaju da ponesu đačku legitimaciju.

Roditelji za to vreme mogu prisustvovati jednoj od tura razgledanja u Rathausu. 

Organizator manifestacije je naravno grad Beč, a sprovodi je ustanova wienXtra koja radi za grad Beč i tesno je povezana sa MA13 (Magistrat za vanškolsko praćenje mladih).

Kakva je atmosfera vladala u Rathaus-u, kad je naša redakcija pre nekoliko godina posetila ovu manifestaciju pogledajte u tekstu Rathaus u Beču: Deca upravljaju gradom

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Besplatna dopunska nastava i pomoć u učenju za bečke učenike

Grad Beč izdvojio 8 miliona evra za nabavku školskog pribora

 

Raspust u Beču: Letnje igre (Sommerferienspiel) za decu svih uzrasta

Letnji kampovi u Beču za čuvanje dece na raspustu

Bečke firme obrazuju učenike u privredi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava