Posao i stan: Hauzmajstori ponovo aktuelni u Beču

11.03.2015

Zakonom od 1. jula 2000. godine vlada kancelara Šisela je i definitivno ukinula klasično zanimanje hauzmajstora sa pripadajućim privilegijama. Na referendumu u Beču 2010. godine većina stanovnika se izjasnila za to, da se grad Beč na nivou države založi za donošenje novog zakona koji bi ponovo omogućio uvođenje hauzmajstora u službu.

Za ljude sa područja bivše Jugoslavije je posao hauzmajstora nekad bio omiljena sporedna delatnost. Besplatan stan, iako po pravilu mali, kao i relativno niska plata, omogućavali su ipak ovim ljudima, da od svojih prihoda više odvoje na stranu i tako finansiraju gradnju kuće u zavičaju i uštede nešto sa strane. Računa se da je sedamdesetih i osamdesetih godina u Beču bilo oko 10.000 hauzmajstora sa područja bivše Jugoslavije. Mnogi od njih su, i pored lepih kuća u zavičaju, ostali u Beču.

Crno-plava vlada saveznog kancelara Šisela je zakonom od 1. jula 2000. godine ukinula Zakon o hauzmajstorima. Ali, taj zakon i dalje važi za ona lica, koja su pre toga bila zaposlena kao hauzmajstori. Trenutno takvih „pravih“ hauzmajstora sa službenim stanom ima još 1.571 u Beču. Od 2000. godine poziv hauzmajstora je, gledano sa radno-pravnog aspekta, posao kao i svaki drugi bez posebnih prava.

Na referendumu 2010. godine stanovnici Beča su velikom većinom (84%) glasali za to, da se grad Beč na nivou države založi za donošenje novog zakona koji bi ponovo omogućio uvođenje hauzmajstora u službu. Između ostalog i zbog toga, jer su hauzmajstori imali važnu ulogu kao posrednici prilikom sukoba među stanarima. Oni su bili, takoreći, dobar duh koji se nije brinuo samo za čišćenje.

I Mihael Ludvig (Michael Ludwig), koji je u bečkoj vladi nadležan za stambenu gradnju i stanovanje, podržao je u jednom intervjuu za novine „Kurier“ ovu inicijativu, ponovnog uvođenja hauzmajstora u stambene četvrti.
„Mi već duže vreme diskutujemo o novom Zakonu o stanovanju. U tom kontekstu mislim da bi i hauzmajstori trebalo da imaju određenu ulogu u svakodnevnom životu stanara, jer oni zaista žele to. Zato bi trebalo da se opet stvore zakonske mogućnosti za tako nešto. Konačnu odluku bi tada donosili skupovi stanara“ objasnio je Ludvig.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Novi servisni centar “Wiener Wohnen” u blizini Gasometra

Novi servisni centar “Wiener Wohnen” u blizini Gasometra

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava