Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

24.05.2019

"Hauzmajstor" (HausmeisterIn -HausbesorgerIn) ponovo se uvodi kao lice koje će biti lično prisutno u stambenom blokovima i brinuti o potrebama i željama stanara.

U  Beču je nekad postojalo zanimanje hauzmajstor (HausmeisterIn -HausbesorgerIn) koji je bio domar, čistač, popravljao stvari u zgradi, ali i budno pratio situaciju u objektu i znao gde ko ide, ko ulazi u zgradu i slično. Mesečna plata je bila osrednja, ali su hauzmajstori u Beču uglavnom imali i besplatan stan, što je za mnoge bila idealna kombinacija.

Za naše zemljake sa područja bivše Jugoslavije raditi kao hauzmajstor je bila omiljena sporedna delatnost. Besplatan stan, iako po pravilu mali, kao i relativno niska plata, omogućavali su ipak ovim ljudima, da od svojih prihoda više odvoje na stranu. Računa se da je sedamdesetih i osamdesetih godina u Beču bilo oko 10.000 hauzmajstora sa područja bivše Jugoslavije.

Austrijska vlada (ÖVP-FPÖ koalicija) na čelu sa saveznim kancelarom Šiselom  je zakonom od 1. jula 2000. godine ukinula Zakon o hauzmajstorima. Deset godina kasnije, na referendumu 2010. godine, stanovnici Beča su se u znatnoj većini (84 odsto) izjasnili za to, da se grad Beč na nivou države založi za donošenje novog zakona koji bi ponovo omogućio uvođenje hauzmajstora u službu.
Na ovom pitanju se radilo godinama, i u Beču se ponovo priča o ovaj temi i najavljuje i povratak „starih dobrih hauzmajstora“.

 

Sve za poboljšanje kvaliteta života stanara

Beč ove godine slavi 100 godina od izgradnje prvih opštinskih stanova. Gradska uprava čini napore ne samo da poboljša kvalitet starih stambenim jedinica, već gradi i nove stanove po najvišim standardima. Jedna od važnih stavki u ovom procesu je poboljšanje kvaliteta života stanara.

Od ukidanja kućepazitelja ili hauzmajstora, o redu u opštinskim zgradama su se brinuli timovi od više ljudi sa različitim zadacima. Sada će za čak 90% zgrada (Gemeindewohnungen) biti imenovano fiksno lice-hauzmajstor, koje će opet biti lično prisutno u stambenom blokovima i brinuti se o potrebama i željama stanara. Nova mera neće uticati na povećanje kirija u opštinskim stanovima.

Grad Beč testira i uvođenje besplatnog interneta u blokovima sa opštinskim stanovima, a prvi takav hotspot biće na raspolaganju stanarima u bloku Goethehof u 22. becirku. Ako se pokaže uspešnom, ova ponuda će se proširiti i na druge blokove, a tu se pre svega misli na Rabenhof, Karl-Marx-Hof, Großfeldsiedlung i Rennbahnweg.

 

Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Novi stambeni blok, „Barbara-Pramer-Hof“,  nazvan prema preminuloj bivšoj predsednici austrijskog Parlamenta, donosi sa sobom i novitete u gradnji opštinskih stanova,  a u prvom planu je moto „Svetlo, vazduh i sunce“.

To znači da blok zgrada obuhvata tri zgrade sa četiri, pet ili devet spratova i svaki stan će imati balkon ili lođu. Na raspolaganju će biti jednosobni, dvosobni i trosobni  stanovi,a površina ovih stanova iznosi  od 37 do 72 kvadratna metra. Na krovovima će biti zajedničke terase, kao i uređena dvorišta sa raznim sadržajima, a naravno i igrališta za decu. Pročitajte o novitetima u gradnji opštinskih stanova u Beču…

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava