Hitlerov balkon u Beču uskoro otvoren za javnost!?

11.04.2019

„Hitlerov balkon“, nalazi se u Beču iznad glavnog ulaza u Novi dvorac (Neue Burg) i o njemu se godinama nije puno pričalo, sve do nedavno.

(c)pixabay.com

U samom srcu Beča, u okviru Hofburga, zimske palate austrougarskih careva, nalazi se jedan od najlepših i najposećenijih  trgova austrijskog glavnog grada – Heldenplatz, ili u prevodu Trg heroja. U jednom od krila nekadašnjeg carskog dvorca se danas nalazi i rezidencija austrijskog Predsednika, a sa balkona njegove radne sobe se pruža pogled na ovaj istorijski bremenit prostor, oivičen brojnim zelenim površinama.

Trg heroja kao svedok istorijskih događaja

Trg heroja je nemi svedok brojnih istorijskih događaja, kako političkog, tako i svetovnog karaktera, a najpoznatiji je svakako onaj koji se odigrao 15. marta 1938. godine. Valjda se nikada na ulicama i trgovima Beča nije okupilo toliko veliki broj ljudi kao tog prohladnog martovskog dana, kada je Adolf Hitler u vatrenom govoru s balkona bivšeg habsburškog dvorca objavio „Anschluss“ –  pripajanje Austrije nacističkom Trećem Reichu, što su tada okupljeni građani sa oduševljenjem pozdravili.

„Hitlerov balkon“, koji ustvari i nije pravi balkon, već otvorena površina iznad glavnog ulaza u Novi dvorac (Neue Burg),  postoji i danas, ali se o njemu godinama nije puno pričalo. Tema je na neki način bila tabuizirana, i tek sa 80. godišnjicom ovog istorijskog događaja  počelo se razmišljati o tome – kako da se tih nekoliko kvadratnih metara osmisli i obogati novim sadržajima. Inicijativa je potekla od novog muzeja savremene istorije u Hofburgu „Haus der Geschichte“ koji je u potrazi za idejama za buduće korišćenje ovog balkona.

 

Prikupljanje ideja za revitalizaciju balkona

Trenutno,  Hitlerov balkon nije otvoren  iz bezbedonosnih i klimatsko-tehničkih razloga. Ali, na koji način bi on mogao da se oživi i šta bi tamo moglo da se dešava? U toku je prikupljanje ideja i svako može da se javi i pošalje svoje ideje u obliku teksta, crteža, kolaža, filmskih zapisa, ili instalacija. Neke ideje su već pristigle i mogu se pogledati na web stranici muzeja „Haus der Geschichte“. Tamo možete i glasati o pristiglim predlozima, ali dostaviti i svoje.

Akcija novih ideja za Hitlerov balkon bi trebalo da traje do jeseni kada će se diskutovati o pristiglim idejama i eventualno doneti odluka o mogućim rešenjima.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava