Počinje sezona bečkih balova

11.11.2017

Posetioci balova mogu već sada da se raduju novoj balskoj sezoni koja u Beču tradicionalno počinje igranjem valcera na ulicama, 11. novembra. Svetosavski bal se u Parkhotelu Schönnbrunn održava 25. januara 2018. i trebalo bi što pre rezervisati karte.

Vienna.at

Za sve posetioce balova i ljubitelje plesa 11. novembra 2017. počinje najlepše doba ove godine. Balska sezona u Beču se zvanično otvara javnim izvođenjem valcera u centru grada. U austrijskoj prestonici svake godine se održi preko 450 balova, a najposećeniji događaji broje i do 6.000 posetilaca.

I danas vrlo omiljeni balovi u austrijskoj prestonici imaju dugu tradiciji. U rečniku iz 16. veka reč “Ball” još uvek ne postoji u smislu plesne večeri. Pojam se koristi od 17. veka, a reč potiče iz latinskog (“ballare” – plesati).

Pored društvene funkcije Bečki balovi imaju značajnu ekonomsku ulogu. Na osnovu studije koju je sprovela Bečka privredna komora u 2016. godini svaki učesnik bala u proseku potroši 270 evra na pripreme za bal i posetu samom balu. Prihodi od prošlogodišnje sezone balova u Beču iznosili su 131 milion evra. Od 500.000 posetilaca više od tri četvrtine su bili iz Beča, 60.000 iz ostalih austrijskih pokrajina i 50.000 iz inostranstva.

Najznačajniji balovi u Beču su tradicionalni „Operski bal“, „Bal Bečkih filharmoničara“ i „Bal bečkih kafedžija“, zatim „Bal Crvenog krsta“ pred Božić i „Novogodišnji bal“, balovi različitih sektora kao što su „Naučni bal“, „Bal pravnika“ i „Concordia bal“, zatim dobrotvorni balovi kao što je „Life bal“ i mnogi drugi.

 

Kalendar balova 2017/2018 (od novembra do marta- glavna sezona)

17. novembra se održavaju Bal dimničara i Bal Crvenog krsta. U subotu 25. novembra na programu je Moskovski bal. U decembru se može uživati na LE GRAND BALL u bečkom dvorcu Hofburg i u Gradskoj većnici u okviru Silvester Gala. 

Januar je mesec u kojem se održava najviše balova: 11.1. plešu poslastičari na Zuckerbäckerballu, 12.11. je na redu Bal policije, a 13.1. uz valcer plešu bečki Štajerci i Tirolci. 19. januara se održava Bal cveća (Blumenball), a onda dolazi slavni Bal bečkih filharmoničara (18.1.2018.) Istog dana se priređuje i Bal bečkih kafedžija (Ball der Wiener Kaffeesieder) dok su 19. januara na redu oficiri (Ball der Offiziere) i farmaceuti (Ball der Pharmacie).

25, januara je Svetosavski bal, a 27. januara Bal bečkih lekara i Johann Strauss Ball. Bal lovaca (Jägerball) je na programu 29. januara.

U februaru sledi najslavniji Opernball (8.2.18.) i Bonbonball (9.2.), dok su pravnici na redu 10.2. (Juristen Ball). 22.2. se održava Ruski bal, a 24.2. Kineski novogodišnji bal. Istog dana je i tradicinalni Bal izbeglica (Flüchtlingsball).

O ostalim važnim balovima obavestićemo vas na vreme. Uživajte!

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečka atrakcija: Bečka kanalizacija i film “Treći čovek”

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

Beč jedan od 10 najboljih svetskih destinacija za putovanje

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava