Besplatna vožnja za pratioce osoba sa posebnim potrebama

30.01.2014

Dodatno finansijsko olakšanje za osobe sa posebnim potrebama, odnosno za njihove pratioce. Nova uredbe koja stupa na snagu od 1. januara 2014. se odnosi na korišćenje javnog prevoza u Beču.

Ova  godina je donela dodatno finansijsko olakšanje pratiocima osoba sa posebnim potrebama. Od 1. Januara 2014. godine pratioci mogu besplatno koristiti sva sredstva javnog prevoza u Beču kao i ona koja spadaju u zonu Verkehrsbund Ost.
Nova olakšica u javnom prevozu važi za sve one koji su pratnja osobe sa posebnim potrebama, slabovide ili slepe osobe ili ratnog veterana. U postojećem, važećem Behindertenausweis-u osobe sa posebnim potrebama mora se nalaziti i sledeća rečenica: “Der Inhaber des Passes bedarf einer Begleitperson” što u prevodu znači ” Vlasniku ovog pasoša ( Behindertenausweis) je potreban pratioc”. Na taj način, pratioc ove osobe , može besplatno koristiti javni prevoz u Beču.

Grad Beč se već dugi niz godina zalaže za korišćenje javnog prevoza, bez barijera, za ljude sa posebnim potrebama. Bečko saobraćajno preduzeće (Wiener Linien) investiralo je u proteklim decenijama mnogo novca u modernizaciji. Sve stanice metroa su ili liftom ili rampom dostupne osobama sa posebnim potrebama, a isto važi i za podzemne stanice tramvaja. U pojedinim stanicama bečkog metroa postoje i, takozvani, sistemi za lakši pristup prevoznom sredstvu za slepe osobe (Blinden-Leitsystem).

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava