Homoseksualni i heteroseksualni parovi na bečkim semaforima

14.05.2015

Na bečkim semaforima će, osim simbola para muškarac-žena, biti vidljivi i parovi dva muškarca i dve žene koji trebaju da tematizuju svu raznolikost Bečlija.

Beč će kao grad ljudskih prava, narednih nedelja biti u centru pažnje svetske javnosti zbog održavanja događaja kao što su Life Ball, Pesme Evrovizije (Song Contest) i Parade duginih boja. Tim povodom na bečkim semaforima će biti postavljeni novi simboli za pešake, i to  homoseksualnih  parova, dva muškarca i dve žene.

Parovi u različitim kombinacijama na bečkim semaforima bi za vreme manifestacija Life Ball i Song Contest trebalo da tematizuju svu raznolikost stanovnika glavnog grada Austrije i da povećaju sigurnost u saobraćaju. Ovih dana će semafori na 120 pešačkih prelaza u gradu biti opremljeni novim simbolima. Postoje tri kombinacije: muškarac i žena, dve žene i dva muškarca – svaki par sa po jednim srcem.

Povećati pažnju i bezbednost u saobraćaju

Bečki semafori sa novim simbolima treba da doprinesu bezbednosti u saobraćaju. Tri nova simbola treba da se smenjuju na 49 izabranih semafora. Oni pokazuju uz pomoć simbola parova, da li je na semaforu zeleno ili crveno svetlo za pešake. Prvi od ovih semafora se već mogu videti u gradu, a trebalo bi da ostanu do kraja juna.

Prve homoseksualne parove na semaforima možete videti ispred dvorane Štathale u kojoj će se održati Pesma Evrovizije, kao i u blizini bečkog Univerziteta, a na njima se nalaze dve žene koje se drže za ruku.

Bečke vlasti za ovu akciju izdvojile su 63.000 evra, a cilj, pored borbe za toleranciju, jeste i podizanje obazrivosti u saobraćaju.

Grad Beč time pokazuje da je otvoren i tolerantan. Aktuelni povod, održavanja takmičenja za Pesmu Evrovizije mi povezujemo za značajnom temom bezbednosti u saobraćaju. Jer, zahvaljujući novim simbolima trebalo bi da se poveća pažnja na bečkim semaforima i da se spreče nesreće“, kaže zamenica gradonačelnika, Marija Vasilaku.

Naime, sličice na semaforima, kako objašnjavaju iz bečke vlade, se menjanju na onim mestima na kojima se često nepoštuje saobraćajna signalizacija.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava