Beč: Očekuje se novi talas poskupljenja

23.08.2018

Ove nedelje je objavljeno da će se komunalije u Beču, kao što su voda, kanalizacija i smeće, od 2019. godine povećati za 3,2 posto.

Od 1. januara 2019. godine u Beču će se povećati naknade za vodu, kanalizaciju i smeće za 3,2 odsto. To je ove nedelje izjavio, za agenciju APA, biro Petera Hanke-a (SPÖ), bečkog ministra za finansije.  Do poskupljenja dolazi  zbog odgovarajućeg zakona o valorizaciji.

Pošto se indeks potrošačkih cena povećao za najmanje 3% od poslednjeg uvećanja, grad Beč je u situaciji da dotične naknade za komunalne obaveze građana, takođe, uveća. Izuzetak je parkiranje (Parkometerabgabe), ali i sistem za odvoz kontejnera (Müllcontainer-Abholsystem) ostaje nepromenjen.

Konkretno, prema rečima Hanke-a, tarifa za sakupljanje smeća – tj. za klasični sistem, povećava se za 0,71 evra mesečno. Tarifa za kanalizacije platiće se za 0,40 eura više, a za vodu za 0,36 eura. Sveobuhvatno gledano, mesečna  potrošnja za prosečno domaćinstvo, prema računici gradske uprave biće povećana  za 1,47 eura.

Inače pod komunalnim obavezama podrazumeva se  čitav niz stavki, kao što su voda, kanalizacija, odnošenje smeća, parkiranje u plavim zonama, cena nalepnice za parkiranje u vlastitom becirku, naknada za korišćenje javnih površina (letnja bašta, tezge za prodaju), cene u gradskim bibliotekama, cena ulaznica za gradske bazene itd.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Beč: Poskupljuje korišćenje bazena i biblioteka

Potrošačka korpa Bečlija

Iako je inflacija u julu porasla umereno, nedeljna kupovina u Beču je postala skuplja. Po proceni, potrošačka korpa sada košta oko 5,5 odsto više nego u prethodnoj godini.
Opšta stopa inflacije u julu povećala se za samo 0,1 procentualnih poena na 2,1 odsto, dok je nedeljna kupovina (mini korpa) porasla za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mini potrošačka korpa  koju je izračunala Austrijska statistička agencija sadrži hranu i usluge kao i gorivo, koji su naglo porasli sa relativno niskog nivoa cena.

Cene dizel goriva su u julu porasle za 16,7 odsto,  u odnosu na isti mesec prošle godine, a  benzin premium  za 12,3 odsto.

Od prehrambenih proizvoda poskupeo je puter, dok je pivo jeftinije.

Nivo cena mikro korpe ( svakodnevne potrepštine) koja se sastoji pretežno od hrane, ali i novina i popijene kafe u nekom od restorana je u odnosu na isti mesec prošle godine porastao  za 3,1 odsto. U mikro korpi bili su puter (+13.8 odsto), novine (+9,8 odsto) i jabuke (+7.3 odsto), sa najvećim poskupljenjem. U julu je manje koštao krompir (-4.4 odsto) i ćureće meso (-2.7) i flaširana piva (-1.7 odsto).

 Život u Austriji je početkom prošle godine postao značajno skuplji, pošto se inflacija u januaru 2017. popela na 2 odsto i time dostigla najvišu vrednost od jula 2013.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava