Nova autobuska stanica u Beču za međunarodni prevoz

12.03.2019

Nova autobuska stanica u Beču imaće dobru povezanost sa autoputem i linijama gradskog saobraćaja.

(c)pixabay

Za pet godina Beč bi trebalo da dobije novu centralnu međunarodnu autobusku stanicu čime će se staviti i tačka na dosadašnju nesigurnost oko toga kada i odakle polaze autobusi za inostranstvo.

Trenutno u Beču postoje tri veće autobuske stanice za međunarodni prevoz: Erdberg, Südtiroler Platz i Stadioncenter. Osim toga, sa još nekoliko lokacija u gradu polaze autobusi  prema, recimo, Srbiji i BiH. Bilo je i slučajeva da su prevoznici menjali mesto polaska, a da putnici nisu imali mogućnosti da se na vreme informišu, tako da se dešavalo da putnik ode na stanicu, i tamo sazna da autobus saobraća sa nekog drugog mesta.

Nova autobuska stanica će se graditi u 2. becirku, pored okrugle sportske hale Ferry-Dusika-Stadion. Već više godina se vodila debata oko toga gde bi trebalo da se nalazi nova autobuska stanica. Stručnjaci su prednost dali području oko velikog kružnog toka, Verteilerkreis, u opštini Favoriten, ali se opštinska uprava tome usprotivila. U prilog nove lokacije govori dobra saobraćajna povezanost – neposredna blizina autoputa, kao i mnogobrojne linije gradskog saobraćaja.

 

Stanica za 200 autobusa dnevno

Računa se da će svakoga dana u ovu stanicu stizati oko 200 autobusa, a za te potrebe će se opremiti 36 perona. Grad Beč je već u kontaktu sa brojnim prevoznicima iz Austrije i inostranstva, jer bi na ovoj stanici trebalo da budu objedinjeni svi polasci i dolasci u Beču.

Sama zgrada stanice će imati dva sprata, a planirano je i da bude povezana sa tržnim centrom u neposrednoj blizini. Unutar zgrade će biti čekaonice, kafei  i sanitarni čvorovi. Još nije precizno odlučeno kada će početi građevinski radovi, dok bi stanica trebalo da bude puštena u saobraćaj za pet godina. Spominje se cifra od oko 70 miliona evra, koliko bi izgradnja stanice trebalo da košta.

Jedan od razloga za gradnju nove autobuske stanice je i sve veći broj putnika koji koriste ovaj vid prevoza. Tako je, recimo,  samo na stanici Erdberg u trećem bečkom okrugu, 2015. godine zabeleženo 1,8 miliona putnika, da bi dve godine kasnije taj broj porastao na 2,5 miliona.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava