Hrvatska: Snimljen i drugi veliki kit u plavom Jadranu

10.09.2020

Hrvatska: Po trenutnim saznanjima u severnom Jadranu borave najmanje dva velika kita, a jedan je nedavno snimljen dronom iz vazduha.

Foto: Screenshot You Tube/ Institut Plavi svijet

Nakon što su u avgustu fotografisali odraslog kita ispred Paklenice, istraživači Hrvatskog prirodnjačkog muzeja i Instituta Plavi svijet sada su uspeli dronom da snime još jednog kita u tom području.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren, objavio je Institut Plavi svijet.

Velikog kita pronašli su u subotu, 5. septembra, na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. S obzirom na to da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljeg praćenja i snimanja, prenosi N1.

Pregledom snimljenih fotografija utvrdili su da se ne radi o istoj životinji koja je u tom području boravila sredinom avgusta, već se radi o drugom kitu. Fotografije su potvrdile dojave građana da u severnom Jadranu borave najmanje dva velika kita.

Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto severnije od samog Novskog ždrila.

Doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja napravio je biopsiju kože velikog kita.

„U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući možebitnu ozljedu ili promašaj. Tijekom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam ispucati biopsijsku strelicu samostrelom i uzeti mali komadić kože za DNA analizu.“ kaže dr. Holcer i nastavlja „Koliko znam ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu. No prije desetak godina uspio sam uzeti biopsiju i sa grbavog kita koji je boravio u Piranskom zaljevu. Tada nam je ona pomogla utvrditi spol životinje”, kaže dr. Holcer.

Uzorak će biti  poslat kolegama u Holandiji  koji trenutno rade genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika te će rezultati pokazati mnogo toga zanimljivog o kitovima koji se nalaze u Jadranu.

Istraživači su snimili i neverovatne snimke velikog kita dronom iz vazduha koje možete pogledati.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava