Vojvodina u fokusu: Srbija i Austrija produbljuju kulturne saradnje

08.02.2020

Vojvodina je preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu, što otvara brojne dodatne mogućnosti za razvoj saradnje Srbije i Austrije u turizmu, kulturi i umetnosti.

(c) Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Republike Srbije,  Dragana Milošević,  primila je  u prostorijama Pokrajinskog sekretarijata direktora Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Adriena Fajksa (Adrien Feix) koji je ujedno i ataše za kulturu Ambasade Republike Austrije u Republici Srbiji. Tema razgovora bila je i nastavak i intenziviranje uspešne saradnje u sferi kulture između Autonomne pokrajine Vojvodine i saveznih država u okviru Republike Austrije.

Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo, što je na inicijativu atašea Fajksa upriličen ovaj sastanak, neposredno nakon što je AP Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu. To je prilika za sve regione u Podunavlju, a posebno za Vojvodinu da prikažu sopstvene ekonomske, ali i kulturne potencijale.

Pokrajina Vojvodina je osnivač 12 značajnih kulturnih institucija, a takođe vodi brigu o medijima na njenoj teritoriji, što je dobra preporuka za nastavak uspešne saradnje sa svim austrijskim regijama, odnosno saveznim državama.

Međusobna saradnja Vojvodine i austrijskih regija tradicionalno je na zavidnom nivou, zahvaljujući dobrim odnosima između Republike Austrije i Republike Srbije. Kao primer nastojanja da se ta saradnja unapredi, Miloševićeva je navela dogovorena gostovanja Baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta Sankt Peltenu u Donjoj Austriji i Evropskog baleta („Europa Ballett“) iz tog grada Novom Sadu.

Adrien Fajks se složio s konstatacijom da je saradnja između Vojvodine i austrijskih saveznih država na zavidnom nivou, istakavši potrebu da se intenziviraju institucionalni kontakti, kulturna razmena i međusobno informisanje o aktivnostima različitih kulturnih institucija u dvema državama, pri čemu i Ambasada i Austrijski kulturni forum u Beogradu nude svoje usluge.

Složivši se sa sagovornikom da je neposredni kontakt najbolji vid komunikacije, Miloševićeva je predložila da se pored toga, potpišu protokoli o saradnji kulturnih institucija sličnih delatnosti u sferi kulture i umetnosti. Kao primer zajedničkog rada ona je istakla IPA projekat između Mađarske i Srbije, odnosno Vojvodine „Dunavski put vina“, kao jedan od primera negovanja zajedničke tradicije, odnosno kulturnog nasleđa u čemu je nemerljiv doprinos i Austrije.

S druge strane Fajks je istakao zadovoljstvo saradnjom pokrajinskih organa i organa lokalnih samouprava u Vojvodini sa kulturnim institucijama manjina u Pokrajini, što svakako predstavlja dobar primer iz kojega i njegova zemlja ima priliku da mnogo nauči o uzajamnom uvažavanju i negovanju zajedničke tradicije. Nadalje, on je naveo da Vlada Austrije podržava otvaranje autobuskih linija između dveju evropskih prestonica kulture za 2021. godinu Temišvara i Novog Sada, dajući i na taj način doprinos razvoju ekonomije, ali i kulturne saradnje međusobno bliskih i tankim kulturnim nitima povezanih regiona u Podunavlju.

Zaključujući razgovor sagovornici su se složili da ima još mnogo prostora za razvoj saradnje u turizmu, kulturi i umetnosti, gde je svaka od strana u prilici da nešto nauči iz pozitivnih iskustava drugih ali i ponudi sopstvena dobra rešenja.

Foto (c) Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje – Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl- Leitner) i Dragana Milošević

Na poziv Pokrajinske vlade Donje Austrije, Dragana Milošević je u januaru 2020. godine boravila u dvodnevnoj radnoj poseti gradu Sankt Peltenu, gde je posetila brojne institucije kulture, kao i uspostavila kulturološku saradnju sa njihovim predstavnicima.

Miloševićeva se sastala  i sa predsednicom Pokrajinske vlade Donje Austrije Johanom Mikl-Lajtner (Johanna Mikl- Leitner) i tom prilikom su se dogovorile i o širim aspektima kulturološke saradnje.

Izvor:  Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Republike Srbije

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Otkrivanje biste Nikole Tesle u Bratislavi

 

Vojvodina u Beču: Promocija turističkih atrakcija i druženje uz tamburaše

Veliki dan za Srbiju: Otvoren Žeželjev most u Novom Sadu

Exit u Novom Sadu: Najznačajnije mesto okupljanja mladih u Evropi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava