Ikea u Beču: Počeli radovi na novoj filijali kod stanice Westbahnhof

11.06.2019

U Beču su počeli radovi na izgradnji nove filijale IKEA, na ulici Mariahilfer Straße, u blizini železničke stanice Westbahnhof.

(c) Ikea

Kao i što je najavljeno,  u Beču su počeli radovi na izgradnji nove filijale IKEA, jednog od najvećih međunarodnih koncerna koji se bavi prodajom nameštaja.

Ono što je zanimljivo za novu filijalu u Beču je to što se nalazi skoro u samom centru grada, za razliku od ostale dve filijale koje se nalaze na samim granicama gradskog područja, u 22. i 23. becirku.

 

Umesto “Plave kuće” u Beču, uskoro “Zelena kuća”

Pre nekoliko dana na prostoru u blizini železničke stanice Westbahnhof,  počeli su radovi na rušenju zgrade iz 19. veka poznate kao “Plava kuća”, na ulici Mariahilfer Straße. Na tom istom mestu do 2021. godine biće otvorena višespratna prodavnica nameštaja IKEA.

Radovi na mehaničkom rušenju su tek počeli, ali  i ubrzano napreduju. Očekuje se da će radovi na rušenju biti završeni do kraja avgusta, a onda će početi izgradnja temelja i konačno, sredinom ili  krajem januara 2020. godine, inovativna IKEA zgrada počeće da se gradi u visinu.

Takođe, zbog radova na rušenju, gradilište za novu filijalu  IKEA u Beču, imaće posebne sisteme rada i zaštite kako bi se izbeglo zagađenje prašinom.

Građevinski planovi govore da će na ovom mestu biti izgrađena inovativnu robna kuća sa puno slobodnog prostora i zelenih površina.

Nova IKEA u Beču će i optički oživeti ovaj deo 15. bezirka, zahvaljujuću novim zelenim površinama, a samim tim imaće i pozitivan uticaj na klimu. Dostupan za posetioce biće i krov, na kojem će, takođe, biti zelenila i drveća.

 

Mali predmeti se mogu poneti, a veliki nameštaj se dostavlja

Koncept robne kuće IKEA je potpuno prilagođen lokaciji u centralnom delu grada, ali je posebna pažnja posvećena kupcima koji nemaju automobile. To znači da će se, kao i u svakoj drugoj prodavnici, moći pogledati svi proizvodi i predmeti, ali se mogu poneti samo one stvari koje se mogu transportovati metroom, pešice ili biciklom. Veće stvari i komadi nameštaja se mogu poručiti i dostavljaju se na adresu kupca, direktno iz logističkog centra koji će ovog leta biti izgrađen u Floridsdorfu.

Nova IKEA u Beču je prva takve vrste od 350 prodavnica u svetu. U nekim drugim gradovima u budućnosti bi se radilo na sličnoj ideji da se otvaraju filijale u užem centru grada, a razlog zašto se pionirski rad odvija u Beču je jednostavan: više od 60 odsto stanovnika nema automobil, a mreža javnog prevoza je izvanredna.

“Ako klijenti koji nemaju automobil ne mogu doći do nas, moramo se mi približiti klijentima”, poručuju iz kompanije.

Zanimljivo je da će IKEA u cetru Beča biti mesto okupljanja Bečlija i posle završetka radnog vremena prodavnice, što je predviđeno na zelenim površinama, terasama i restoranu koji će biti otvoreni čak i izvan radnog vremena.

Na posebnoj IKEA veb stranici stanovnici iz okoline, ali i sva ostala zainteresovana lica, mogu dobiti informacije o tome kako napreduju radovi na izgradnji.

 

Da li ste znali: 

IKEA je švedska kompanija, a vlasnik je osnivač Ingvar Kamprad, po nekim podacima najbogatiji čovek na svetu, čija se imovina procenjuje na preko 30 milijardi dolara.

IKEA je zapravo skraćenica od Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd i osnovana je 1943. godine, a do danas ima više od 350 filijala u 48 država u sveta.

IKEA je poznata po pristupačnim cenama, specifičnom dizajnu i katalozima koji se godišnje izdaje u preko 200 miliona primeraka.

Kupci posebno vole da se posle šopinga zaustave u IKEA restoranima gde je hrana ukusna i pristupačna, i svakako zanimljiva kao i IKEA nameštaj.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava