Nova IKEA kod bečke stanice Westbahnhof

03.04.2018

Nova robna kuća poznatog lanca prodavnica nameštaja IKEA planira se na prostoru Zapadne železničke stanice u Beču. Prvi planovi govore da će tu biti puno slobodnog prostora i zelenih površina.

IKEA namerava da na Zapadnoj bečkoj železničkoj stanici – Westbahnhof podigne inovativnu robnu kuću sa puno prostora za ljude iz okoline. To bi trebalo da bude prijatno urbano sastajalište sa puno mesta za zelene površine i drveće.

Prvi planovi za rekonstrukciju postojeće plave zgrade na prostoru železničke stanice su gotovi i ovih dana su predstavljeni javnosti. Prvi kupci bi trebalo da se pojave 2021. godine.

„Proteklih meseci mi smo se intenzivno bavili idejama kako da od zgrade napravimo atraktivno sastajalište za sve, a da istovremeno vodimo računa i o našim potrebama u pogledu održivosti i konceptualnog razvoja“ izjavio je menadžer Rodolphe de Campos.

„Projektna ideja je sada za nas osnova da još dalje ispitamo pogodnost lokacije“. Proveravaće se još i tehnička i ekonomska izvodljivost. Trenutno je u pripremi i pokretanje odgovarajućih postupaka kod nadležnih organa.

 

Ikea sa mnogo zelenila

Na svim nivoima su predviđene slobodne površine sa mnogo zelenila, dok bi i fasadni elementi trebalo da budu potpuno ozelenjeni. Vodiće se računa da u prostorima, u kojima se budu kretali posetioci, bude što više svetla, a to važi i za izloge na budućoj zgradi.

Time bi ovaj deo gusto naseljenog 15. becirka trebalo da se i optički oživi zahvaljujuću novim zelenim površinama, a time i da se poboljša klima. Dostupan za posetioce biće i krov, na kojem će, takođe, biti zelenila i drveća.

 

Mali predmeti se mogu poneti, veliki se dostavljaju kući

Koncept robne kuće IKEA treba potpuno da se prilagodi lokaciji u centralnom delu grada. To znači da će se, kao i u svakoj drugoj robnoj kući, moći pogledati svi proizvodi i predmeti, ali da se na licu mesta mogu poneti samo one stvari koje se mogu transportovati metroom, pešice ili biciklom. Veće stvari se mogu poručiti i one se dostavljaju na adresu kupca direktno iz logističkog centra koji će ovog leta biti izgrađen u Floridsdorfu.

U ulici Mariahilferstraße 132 zainteresovani imaju mogućnost da u posebnom informativnom centru dobiju uvid u planove izgradnje robne kuće. Ta mogućnost postojaće 16. i 30. aprila u vremenu od 17:00 do 19:00 sati.

Na posebnoj veb stranici stanovnici iz okoline, ali i sva ostala zainteresovana lica, mogu da dobiju informacije o tome kako napreduju planiranje i izvođenje radova.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava