ImPulsTanz – Međunarodni festival igre u Beču

20.03.2021

Bečki međunarodni festival igre „ImPulsTanz“ okupiće od 15. jula do 15. avgusta 2021. godine međunarodnu scenu igre i performansa.

BotelhoGuilherme_Alias_Normal (c)GregoryBatardon

U okviru ovogodišnjeg festivala „ImPulsTanz“ biće prikazan širok spektar nastupa, od vrhunaca istorije plesa do premijernih predstava, od veliki scenskih nastupa do intimnih izvedbi, od ikona do novih zvezda u usponu. Program će se održati na mnogobrojnim binama, u muzejim grada i u centru za radionice „Arsenal“.

Američka plesačica i koreografkinja Meg Stjuart predstaviće dva komada u skoro renoviranom Narodnom pozorištu u Beču. Njeno novo delo „Cascade“ osmišljeno je u saradnji sa francuskim pozorišnim rediteljem Filipom Kesnijem koji je kreirao scenografiju. Igrači se predaju ritmički kompleksnoj igri odbijanja i brige. Njeno drugo delo „Violet“ koje je prikazano 2011. godine u Beču uz muziku Brendana Dogertija, ponovo se vraća u austrijsku prestonicu. Belgijski koreograf i pozorišni reditelj Alen Platel je obradio svoje dole „Gardenia“ iz 2011. godine, a nova verzija predstave biće premijerno izvedena na festivalu. Reditelj Frank fan Ladeke i kompozitor Stiven Prengel, kao i osam od devet glumaca originalne postavke su opet deo Platelovog kreativnog tima. Glumci ulaze u svoje lične, turbulentne priče da bi ih kroz ples, glumu i muziku povezali u jednu zajedničku.

Muzej „Leopold“ će za vreme trajanja festivala „ImPulsTanz“ ustupiti jednu etažu igri i performansu. Švajcarska koreografkinja Ana Huber će 20 godina nakon premijere izvesti svoju izuzetno uspešnu solo tačku „nevidljiva“ (nem. „unsichtbar“) sa novim perspektivama ispitujući pogled na ljudsko telo koje se menja. Žunijem Žang iz Južne Koreje će predstaviti različite performanse i instalacije. U muzeju „mumok“ Tamara Alegre u delu „Fiebre“ daje svoj feministički odgovor na Bečki akcionizam, Astrit Ismaili predstavlja pop operu „MISS“, a Matijas Ringenberg PRICE performans „Melodies are so far my best friend“.

U centru za radionice „Arsenal“ biće organizovano 180 radionica, projekata i kurseva kako za profesionalce tako i za početnike. Radionice za decu, za osobe preko 60 godina starosti i projekti koji se bave ableizmom i invaliditetom će se između ostalog naći na programu festivala.

Bečki međunarodni festival igre „ImPulsTanz“ održaće se od 15. jula do 15. avgusta 2021. godine.

Više informacija o festivalu ImPulsTanz.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava