U5 i U2: Započeli radovi na širenju mreže metroa u Beču

26.01.2021

Produženje linije metroa U2 i izgradnja nove linije U5 najveći je infrastrukturni projekt u Beču koji će u velikoj meri doprineti i zaštiti klime.

© OLN - Office Le Nomade/LINIENDESIGN U5 © ARGE YF architekten ZT GmbH & Franz&Sue ZT GmbH

Svečanim polaganjem kamena temeljca na budućoj metro stanici Frankhplatz nove linije U5 prošle nedelje, označen je početak radova na širenju mreže metroa u Beču. Reč je o produženju postojeće metro linije U2 i  izgradnji nove linije U5. U sklopu ovog projekta bečka podzemna železnica dobiće 11 novih stanica i dodatnih 9 kilometara metro mreže. Ovo je prvi veliki projekt širenja mreže metroa u središtu glavnog grada Austrije posle izgradnje linije U3 u 90-im godinama prošlog veka i  najveći infrastrukturni projekt u Beču.

Foto © OLN – Office Le Nomade/LINIENDESIGN U5 © ARGE YF architekten ZT GmbH & Franz&Sue ZT GmbH

Novom “tirkiznom” linijom U5 i produženjem “ljubičaste” linije U2 znatno će se povećati kapaciteti cele mreže bečkog javnog prevoza koji će moći da primi 300 miliona dodatnih putnika godišnje. Ovaj  projekt u velikoj meri trebao bi doprineti i zaštiti klime. Korišćenjem javnog prevoza umesto automobila emisija ugljen dioksida u Beču ubuduće bi se mogla smanjiti za čak 75.000 tona godišnje. Toliku količinu CO2 bi moglo “upiti” približno 6 miliona tridesetogodišnjih stabala, što otprilike odgovara šumi veličine bečkog gradskog okruga Donaustadt. Ovaj projekt takođe je važan jer će osigurati ukupno 30.000 radnih mesta u Beču.

Izgradnjom nove linije podzemne železnice U5 koja će biti duga 5 kilometara i imaće osam stanica, Beč će dobiti prvu potpuno automatizovanu liniju metroa. U planu je da metro linija U5 bude puštena u rad 2026. godine, dok bi radovi na produženju linije U2, prema jugu do stanice Matzleinsdorfer Platz u okrugu Favoriten, trebali biti završeni 2028. godine. Ukupna vrednost celog projekta iznosi 2,1 milijardu evra, a financiraju ga austrijska Vlada, Grad Beč i bečko preduzeće za javni prevoz „Wiener Linien”.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava