Sjajna prilika za posao: Beču nedostaju instruktori vožnje!

31.01.2018

Naš sugrađanin Mladen Popović je tehničar drumskog saobraćaja i već 18 godina radi kao instruktor vožnje, a u razgovoru sa njim saznajemo kako se može postati instruktor vožnje, kakvo je to zanimanje i kako se može doći do finansija za učenje ove profesije!

Mladen Popović

Instruktor vožnje je bez sumnje najbitniji deo svake auto-škole jer kandidatima pruža sigurnost i uči ih dobrim navikama u vožnji. Iako veoma odgovoran, ovo je i vrlo dinamičan i zanimljiv poziv. Iako se čini da na bečkim ulicama sve „vrvi“ od vozila auto-škola, Privredna komora Beča tvrdi da je zanimanje instruktora vožnje u znatnom opadanju. Kako se najveći broj upisa dešava u letnjim mesecima, u „sezoni“ zna da zafali i preko 120 instruktora vožnje. Tada  kapaciteti auto-škola nisu dovoljni da pokriju veliko interesovanje za časove vožnje.
Stoga je Privredna komora Beča, u saradnji sa AMS-om i WAFF-om, odlučila da i finansijski podrži  sve one koji se zainteresuju za ovu profesiju!

Vlasnik auto škole “Drive Company” – Schwedenplatz, inženjer Willy Koblizek je jedan  od inicijatora ideje da se ovo zanimanje stavi u fokus. Među instruktorima u ovom prestižnoj auto – školi je i  Mladen Popović, tehničar drumskog saobraćaja, koji već 18 godina radi kao instruktor vožnje.

Mladen Popović na jednoj od mnogih prezentacija auto-škole “Drive Company- Schwedenplatz”

Najbolji instruktori vožnje nisu oni kod kojih je najviša prolaznost na ispitu. Najbolji instruktor je onaj koji će vam na primerima pokazati i detaljno objasniti sve što vas zanima. Poznato je da mladi kandidati upijaju znanje kao sunđer, a navike koje steknete u toj vrlo ranoj fazi upravljanja vozilom se manifestuju u vašoj daljoj „karijeri“ dobrog i savesnog vozača.

Mladen Popović je upravo takav instruktor: profesinalan, duhovit i komunikativan. Jedan je od omiljenih instruktora vožnje u Beču. On je sa velikim entuzijazmom i stpljenjem  naučio na hiljade polaznika da upravljaju vozilom. Porazgovarali smo s Mladenom o njegovim utiscima, kako bismo iz prve ruke saznali kako je biti instruktor vožnje u Beču. Ono što se odmah vidi na prvi pogled je da Mladen uživa u svom poslu ima samo reči hvale za ovo zanimanje.

“Velika je stvar kada od jednog početnika napraviš pravog savesnog vozača. To je posao gde se vide veliki rezultati. Prevazići nesigurniost kandidata u početku za mene je veliki izazov, a cilj je jasan i brzo ostvarljiv – da svakog učenika dovedem do vozačke dozvole”. – počinje priču Mladen.

“ U ovom poslu sam stekao  mnogo poznanika i prijatelja zato što mojim kandidatima polaganje vožnje ostaje u doživotnom sećanju. Zauvek sam im “prvi” u vožnji.- kroz smeh nastavlja priču Mladen Popović. “ Često sam u prilici da svoje učenike sretnem u vožnji na ulicama Beča, i prisetim se njihovih početaka. I to je baš lepo i zabavno”.

Mladen Popović i kandidati spremni za izlazak na bečke ulice

Iako je zanimanje istruktora vožnje vezan skoro čitav dan za auto, Mladen ovo ističe kao prednost.

Posao instruktora vožnje nije težak fizički, stalno smo u pokretu pa je i zanimljiv, a radni dan vrlo brzo prođe u različitim situacijama, razgovorima i relacijama. Naši automobili su veoma komforni , klimatizovani, i ako bih morao ponovo da biram  uvek bih radije proveo svoj radni dan autu, nego u nekoj kancelariji. Moje kolege i ja volimo često da se šalimo i kažemo da su nam “kancelarije”  full – opremljene.”- kroz šalu priča Mladen. 

Jedna od Mladenovih “kancelarija”

Odlika svakog dobrog instruktora je da se posveti svakom kandidatu lično i da s njim stekne prijateljski odnos. Time se omogućava kvalitetna komunikacija između kandidata i instruktora što čitav proces čini bržim i zanimljivijim.

“Uz jedan profesionalan stav prema poslu i harmoničan odnos s učenicima, cilj se može lako dostići,  a to je dobijanje dozvole! Nova vozačka dozvola je velika sreća, kako za sve učenike tako i nas za instruktore. To me čini veoma ponosnim i zadovoljnim.” – ističe Mladen.

Instruktor vožnje mora biti i dobar psiholog jer je njegovo znanje i iskustvo bezvredno ako ga nije u stanju kvalitetno preneti na kandidata.

“ Već na prvom času ja znam kako se postaviti prema kandidatu. Znate, očekivanja su različita i vi kao instruktor imate odlučujući faktor. Neko ne sme da upali auto i onda ga ja na brzinu ohrabrim.Međutim ima  i drugih karaktera, kao na primer dođe kandidat i sav ushićen želi da vozi. E, sa njim imam potpuno drugu komunikaciju”.

 

Kako postati instruktor vožnje

Osim što se veliki broj kandidata upisuje za učenje vožnje, auto-škola “Drive Company” – Schwedenplatz iz Beča, nudi mogućnost završavanja škole za instruktore vožnje. Školovanje traje 6 meseci i košta 3.700 €. Međutim, kao što smo već napomenuli na početku teksta Privredna komora i AMS odobravaju finansijsku podršku za ovo zanimanje. Potrebno je samo doći na informativni razgovor u auto-školu, a službenici će vam detaljno objasniti proces obuke ali i mogućnost dobijanja finasijske podrške. Ako smo probudili vaše interesovanje, posetite auto – školu “Drive Company” – Schwedenplatz, možda je baš ovo savršeno zanimanje za vas.     

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava