Zanimanja koja su tipična za muškarce mogu probati i devojčice

29.02.2020

Zanimanja za koje se uglavnom smatra da su za muškarce, učenice iz Beča, starosne dobi od 11 do 16 godina, mogu isprobati u okviru projekta  Dan ćerki (Wiener Töchtertag).

(c) Wiener Töchtertag

I ove godine mlade devojke u Beču mogu da posete neko bečko preduzeće kako bi se informisale o mogućnostima obrazovanja za neko od brojnih zanimanja. Ovogodišnji Dan ćerki (Wiener Töchtertag 2020) počinje 23. aprila, a devojke se mogu već mogu prijaviti za ovaj projekt Grada Beča.

Dan ćerki omogućava devojkama da jedan dan provedu u nekom bečkom preduzeću i da se upoznaju sa procesom rada, u probaju zanimanja za koje se uglavnom smatra da su za muškarce.  Zanimanja su raznolika, a težište je na zanimanjima  iz oblasti tehnike, zanatstva i prirodnih nauka. U ovom projektu mogu učestvovati sve devojke između 11 i 16 godina koje idu u školu u Beču, a mogu birati praksu u  više od 150 preduzeća.
Bečki “Dan ćerki” (Wiener Töchtertag) je zaživeo još 2002. godine na inicijativu tadašnje ministarke za pitanja žena, Renate Brauner, u saradnji sa firmom Siemens. Od tad je svake godine rastao kako broj devojaka, koje su učestvovale u ovoj akciji, a isto tako i broj preduzeća koja učestvuju u projektu.

Osim upoznavanja s pojedinim zanimanjima, u toku projekta devojke mogu dobiti informacije o tome koje obrazovanje je potrebno i koliko će  u budućnosti moći  da zarađuju. Ono što se dopada devojčicama koje su do sad učestvovale u projektu Dan ćerki je upravo mogućnost da se oprobaju u poslovima koja nisu tipično ženska, i tom prilikom otkrivaju skrivene talente za neko zanimanje.

Ovogodišnji Dan ćerki počinje 23. aprila 2020. godine, a prijava traje do 14. aprila. Takođe se mogu prijaviti i preduzeća koja žele da na jedan dan prime devojke na praksu. Na Dan ćerki devojke koje se prijave za projekat,  ne moraju da idu u školu, a učešće je besplatno.

Dan bečkih kćerki je inicijativa Kathrin Gaal, bečke ministarke za pitanje žena, u saradnji s Privrednom komorom Beča i direkcijom za obrazovanje Grada Beča.

Prijava je jednostavna,  onlajn,  klikom na „Unternehmen aussuchen“ izabrati preduzeće, popuniti formular i odmah ga poslati.

TÖCHTERTAG-BÜRO možete kontaktirati besplatno, putem broja telefona  0800 22 22 10, ili  na office@toechtertag.at.

Facebook.com/WienerToechtertag


 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

BeSt³: Sajam obrazovanja od 5. do 8. marta u Wiener Stadthalle

Počela prijava za letnji odmor uz finansijsku podršku Grada Beča

Praznici u Austriji: Ovo su najvažniji datumi u školskoj godini 2019/20

Zanimanja u gradskoj upravi: Grad Beč obrazuje učenike u privredi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava