Integracija u Beču bolja nego što se očekivalo

05.07.2023

Zajednički suživot u Beču funkcioniše bolje nego što se mislilo, pokazala je studija koju je nedavno sproveo Grad Beč.

(c) pixabay.com

 

Rezultati najnovije studije koju je sproveo grad Beč pokazali su sledeće interesantne pojedinosti.

Glavni grad Austrije je poslednjih 20 godina porastao za trećinu. Oko 400.000 ljudi više živi u Beču i to se oseća na svakom koraku. Po mišljenju sociologa i eksperta za migracije, važno je da se deca zajedno socijalizuju. Tu se pokazao kao dobar koncept socijalne izmešanosti u Beču, kao što je primer u stanogradnji u vlasništvu Grada.

U Beču se imigracija uvek odvijala u samom centru grada. Tako su imigranti koji dolaze u Beč dobro integrisani u društvo. Prema sprovedenoj studiji Bečlije ocenjuju zajednički suživot sa pridošlim sugrađanima u većem delu pozitivno, što se odražava i u poslovnom svetu ili na tržištu rada – ipak smatraju da je trenutno dovoljan broj novopridošlih.

Prema mišljenju vicegradonačelnika Christoph-a Wiederkehr-a studija je pokazala da je znanje nemačkog jezika osnova uspešne integracije migranata. Grad Beč nudi brojne mogućnosti podrške, kao na primer besplatne kurseve nemačkog jezika za učenike tokom letnjih meseci, podsticaj za rodiitelje, projekat prevencije radikalizacije, prevencija nasilja u srednjim školama i dr. Studija je takođe pokazala da pozitivan uticaj migracija na kvalitet života u Beču i na tržište rada primećuju i oni koji inače kritikuju imigracije.

Konkretno kada je reč o imigraciji studija je pokazala da su Bečlije podeljenog mišljenja. Više od polovine je mišljenja, da je previše imigracija.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Stanovništvo u Beču: 31 odsto Bečlija nema austrijski pasoš

Žene u Beču: Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava