Rein ins Rathaus: Manifestacija u Beču gde deca upravljaju gradom

22.08.2020

Rein ins Rathaus je manifestacija u bečkoj gradskoj kući gde deca mogu da razvijaju i menjaju svoj grad, kako oni to žele,  i rade u svom „dečijem gradu”.

Foto (c) Barbara Mair

Beč je grad koji je mnogo toga uradio kako bi omogućio zdravu i kvalitetnu zabavu za decu. Posebnu brigu za kvalitetnu zabavu za decu van školskih aktivnosti u Beču ima organizacija  wienXtra koja ima brojne ponude za porodice sa decom.

Jedna od vrlo zanimljivih manifestacija je „Uđite u Rathaus” (Rein ins Rathaus) i posvećena je deci od 6 do 14 godina. Ona se održava svake godine u Bečkoj gradskoj kući – Rathaus, a tako će biti i ove godine.  Od 24. do 28. avgusta 2020. godine održava se poznata manifestacija  “Rein ins Rathaus!“ gde najmlađe Bečlije imaju priliku da osmisle način življenja u svom gradu, ali  i da upravljaju svojim gradom. Oni mogu da razvijaju i menjaju svoj grad, kako oni to žele,  i rade u svom „dečijem gradu”.

Manifestacija „Uđite u Rathaus” (Rein ins Rathaus)  se organizuje sa ciljem da se kod najmlađih sugrađana razvija svest za demokratiju, oblikovanje okruženja i zajednički suživot. Iz godine u godinu dečji grad se menja, jer i mlade Bečlije menjaju i razvijaju svoj grad. Na brojnin štandovima „rade“ deca i čitav grad je u njihovim rukama. Ovo je jedinstvena prilika da se deca oprobaju u različitim poslovima: administrativnim, bankarskim, medijskim i sličnim.

Za usluživanje “grada” se brine i poseban dečji restoran u kojem se prave limunade, sendviči i voćne salate.

Deca mogu i  kao političari aktivno oblikovati život u gradu. Posebno je interesantna sala za sednice gde dečji gradski ministri diskutuju i odlučuju šta se još može poboljšati u Beču.

Deca  svoj sopstveni zarađeni novac od igre, mogu sačuvati u banci ili ga mogu potrošiti u gradskoj radnji za decu.

Organizator manifestacije je Grad Beč, a sprovodi je ustanova wienXtra koja radi za Grad Beč i tesno je povezana sa Magistratom MA13 (Magistrat za vanškolsko praćenje mladih).

 

 

Bezbedno u dečijem gradu sa obaveznom prijavom i na distanci!

„Rein ins Rathaus!“ je ove godine osmišljen uz sveobuhvatni koncept prevencije od Covida19. Kao prvo, obavezna je registracija i najava dolaska putem veb stranice manifestacije, Kinderaktiv ili Kinderinfo aplikacije iz razloga što je ove godine ograničen broj učesnika. Uz registraciju svi učesnici dobijaju  fiksna mesta u radionicama i igraonicama. Skoro tri četvrtine igrališta nalaze se na otvorenom prostoru,  u dvorištu gradske kuće Rathaus, a u zatvorenim prostorijama (salama) najviše može boraviti 100 dece.

Poštovanje rastojanja i pravila higijene su deo koncepta igre. Svi zaposleni na projektu obučavaju decu o prevenciji od Covida19 i na ljubazan način proveravaju da li ih poštuju.

„Uđite u Rathaus” (Rein ins Rathaus)
24. – 28. avgusta 2020. (10:00 – 17:00)
Bečka gradska kuća, ulaz Lichtenfelsgasse, 1010 Wien
Za decu od 6 do 13 godina
Besplatno!
Obavezna registracija na stanici manifestacije do 23.8.2020, 16:45h
www.reininsrathaus.at

Kakva je atmosfera vladala u Rathaus-u, kad je naša redakcija pre nekoliko godina posetila ovu manifestaciju pogledajte u tekstu Rathaus u Beču: Deca upravljaju gradom

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava