Izbori u Srbiji: Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke

22.06.2020

Izbori u Srbiji završeni su ubedljivom pobedom liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" koja je osvojila 63,35 odsto glasova.

(c) screen shot you tube

U Srbiji su juče održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori na kojima se odlučuje o sastavu Narodne skupštine (u kojoj sedi 250 poslanika), Skupštine Vojvodine (120 poslanika) i parlamenata više lokalnih samouprava. Na glasačkom listiću nalazila se 21 lista, a poslanički mandati se dodeljuju srazmerno broju osvojenih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima ubedljivu pobedu na izborima odneo je SNS sa 63,4 odsto, zatim SPS sa 10,3 odsto i Aleksandar Šapić sa 3,9 odsto, dok se svi ostali bore za cenzus. Prema preliminarnim informacijama najveću šansu za to ima POKS (Pokret kraljevine Srbije), koji je najveće iznenađenje jučerašnjih izbora i nalazi se na ivici cenzusa sa osvojenih 2,8 odsto glasova.  U parlament ulaze još i stranke nacionalnih manjina, a od njih Savez vojvodanskih Mađara– Ištvan Pastor osvojio je najviše – 9 mesta. Lista Muamera Zukorlića imaće 3 poslanika, koliko i Albanska Demokratska Alternativa – Ujedinjena dolina, a SDA Sandžaka –dr Sulejman Ugljanin imaće dva mandata.

Pravo glasa imali su svi punoletni građani Republike Srbije koji su upisani u birački spisak, 6.584.376 njih i oni su imali mogućnost da glasaju na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

Srbija bi novi saziv parlementa trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje RIK treba da proglasi u roku od 96 sati od zatvaranja birališta, što će biti četvrtak, 25. jun u 20 sati.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu posle objavljivanja preliminarnih rezultata je objavio spot u kome se zahvaljuje svima koji su glasali za njega.

 

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Хвала вам! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Ein Beitrag geteilt von Александар Вучић (@avucic) am

 

“U politici sam dugo, ali nikada ovakav trenutak nisam doživeo. Dobili smo ogromno poverenje naroda u uslovima kada je malo u ko to verovao i dobili smo veliko upozorenje naroda da moramo da budemo još odgovorniji, marljiviji i da moramo da napravimo najbolje moguće rezultate za naš narod”,  kazao je Vučić.

U prostorijama  SNS-a sinoć je bilo pravo slavlje. Trubači su svirali, a visoki funkcioneri stranke su čak zaigrali i kolo. Na kraju večeri i Aleksandar Vučić zaigrao je sa svojom ćerkom Milicom.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Izbori u Srbiji 2020: Dijaspora i glasanje u inostranstvu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava