Beograd je opet u žiži svetske javnosti

18.12.2014

Glavni grad Srbije je prethodnih dana bio domaćin godišnjeg samita premijera 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope i premijera Kine. Li Kećijang je prvi kineski premijer u poseti Beogradu posle 28 godina, a vrhunac posete svečanjo otvoranje “Pupinov most” u Beogradu.

Pupinov most otvoren je posle dvodnevnog ekonomskog samita u Beogradu kojim Kina najavljuje velike investicije u centralnoj i istočnoj Evropi vredne čak deset milijardi dolara. ​Crvenu vrpcu presekli su premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećijang i svečano otvorili “Pupinov most” između Zemuna i Borče. Most su gradile srpske i kineske firme, a izgradnja je trajala 4 godine. Ceremonija otvaranja počela je u 11 časova, a most će posle ceremonije biti pušten u promet.

“Pupinov most” ima tri trake u oba pravca, kao i biciklističku i pešački stazu. Izgradnjom novog mosta, putovanje između Zemuna i Borče je skraćeno za pola sata, dok će gradsko jezgro imati za 30 odsto manje opterećen saobraćaj. Novi most je posebno bitan za teretni saobraćaj, jer transportna vozila više neće prolaziti kroz centar Beograda, što je dobra vest i za Beograđane i za transportere.

Nova brza pruga i još 12 ugovora

Tokom drugog dana posete kineskog premijera Srbiji , Li Kećijanga, potpisano je 13 bilateralnih sporazuma između Srbije i Kine, uključujući i ugovor o modernizaciji pruge između Beograda i Budimpešte, koji će putovanje vozom između ova dva grada sa 9 sati smanjiti na samo 2,5 sata.

Osim o modernizaciji železnice, ostali važni sporazumi između Srbije i Kine uključuju i sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine, sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine i mnogi drugi.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava