Olimpijski centar Jahorina u žiži interesovanja

06.03.2018

Ove godine predstavništvo RS u Austriji dva puta je uspešno promovisalo atraktivne ponude za najlepše turističke destinacije Republike Srpske, gde je najveće interesovanje izazvao Olimpijski centar Jahorina.

Predstavništvo Republike Srpske u Beču, kojim od osnivanja rukovodi gospodin mr Mladen Filipović, već nekoliko godina uz ostale brojne privredne aktivnosti austrijskoj javnosti intenzivno predstavlja i turističke ponude i mogućnosti za povoljan i prijatan odmor u RS. Na velikim turističkim manifestacijima, ali i u drugim prilikama, prezentuju se različiti regioni i lepote  Srpske, koje bi mogle da privuku austrijske turiste i naše ljude iz dijaspore koji žive u ovoj zemlji.
Predstavništvo je samo u prvom mesecu ove godine dva puta uspešno promovisalo atraktivne ponude za najlepše turističke destinacije Republike Srpske. Odlične prilike za promociju iskorišćene su na Međunarodnom sajmu turizma i na tradicionalnom “Svetosavskom balu” u Beču.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma, koji je u Beču održan od 11. do 14. januara 2018. godine i na kojem je nastupilo čak 850 izlagača iz 80 zemalja sveta, ponovo je,  kao i prethodnih godina, vladalo veliko interesovanje za ponudu Republike Srpske, na čijem štandu je predstavljena reprezentativna ponuda za zainteresovane turiste iz Austrije.

Sledeću sjajnu priliku za promovisanje turističkih mogućnosti Republike Srpske, austrijsko predstavništvo RS je iskoristilo u okviru 21. Svetosavskog bala, koji je održan 25. januara 2018. u Parkhotelu Schönbrunn. U saradnji sa organizatorima, obezbeđene su glavne nagrade za balsku tombolu, koje su značajno doprinele promociji turističkih destinacija Srpske. Srećni dobitnici nagrada uskoro će moći da uživaju u najatraktivnijim turističkim centrima RS.

 

U fokusu interesovanja:  Jahorina, Bijeljina, Stanišići i Banja Kulaši 

„Našoj  turističkoj organizaciji i regionima otvorili smo i 2018. godine mogućnost da brojnim posetiocima Sajma godišnjih odmora u Beču predstave svoje ponude i na taj način pruže doprinos promociji Republike Srpske na jednom ovako važnom tržištu, kao što je austrijsko,“ kaže šef Predstavništva RS u Beču, mr Mladen Filipović.
“Ove godine je poseta na štandu premašila sva naša očekivanja, a najveće interesovanje je izazvao Olimpijski centar Jahorina. To je i razumljivo, jer je zimska sezona u punom jeku, Jahorina je zbog nekadašnje Olimpijade još uvek u sećanju ljubitelja zimskih sportova, a Austrijanci s užitkom provode odmor na skijanju.”

Veliko zanimanje posetilaca štanda RS pobudio je i novi “Festival 84”  koji će u martu ove godine pod motom “Exit goes to Olympic Mountain” organizovati iskusni tim svetski poznatog festivala “Exit” iz Novog Sada. Osnivanje novog festivala će obogatiti kulturnu ponudu na Jahorini i omogućiti dalje povezivanje aktera iz oblasti kulture i turizma iz regiona, što će doprineti i daljoj popularizaciji ove već omiljene turističke destinacije.

“Festival 84” na planinske vrhove Jahorine od 15. do 18. marta 2018. dovodi neke od najvećih svetskih i regionalnih muzičkih zvezda, kao što su Sigma, Asian Dub Foundation, Umek, Burak Yeter, After Affair, Bad Copy i Helem Nejse. Nastupiće i domaće grupe među kojima je i Van Gogh. 

Gostima “Festivala 84” pored izuzetne zabave na raspolaganju stoji i veliki broj mogućnosti za uživanje u zimskim sportovima kao i raznovrsne vrste smeštaja: od apartmana, preko vikend-kuća, do vila i savremenih hotela.

 

Vrtoglavo dobra zima na Jahorini: skijanje i hoteli

Kada je reč o zimskim sportovima, Olimpijski centar Jahorina može da se pohvali vrlo bogatom istorijom. Tako su 1984. godine na ovoj slavnoj planini održane Zimske olimpijske igre, a iduće godine Jahorina će biti i domaćin Olimpijskih igara mladih (slalom i veleslalom).
Jahorina se od ostalih skijaških centara u regionu razlikuje po kvalitetu staza i posebnom ambijentu. Na 35 km odlično uređenih skijaških staza jednako uživaju i početnici i vrhunski skijaši.
Ljubiteljima nordijskog skijanja na raspolaganju stoji 10 km staza na Dvorištima. Najmlađe skijaše očekuju Ski vrtić Poljice i Ski poligon Bistrica, gde mogu da nauče ovu zdravu i korisnu sportsku veštinu.

Savremene žičare Olimpijskog centra Jahorina mogu da prevezu 13.000 skijaša na sat. Postoje četiri ski lifta. Šestosed Poljice ili Ogorjelica radi i u letnjoj sezoni i turistima omogućava  panoramsko razgledanje ove prelepe planine.

Posebnu pogodonost za turiste predstavlja blizina Sarajeva i međunarodnog aerodroma. Ovaj omiljeni skijaški region obiluje modernim komfornim hotelima, ali i brojnim mogućnostima smeštaja u privatnim vilama i apartmanima i sobama.  

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava