Stigla jesen: Idealno doba za šetnju, trčanje i ljubav!

22.09.2020

Jesen na severnoj Zemljinoj polulopti je počela i mnoge može rastužiti ova vest jer je leto prošlo! Ali nije sve tako sivo jer jesen ima i svojih lepih strana!

Foto (c) pixabay

Jesen je  za stanovnike severne Zemljine polulopte počela 22. septembra   u 15 časova i 30 minuta i tada nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći. U tom trenutku se Sunce nalazi u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, prelazi sa severne na južnu nebesku poluloptu. U isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.

Jesen je godišnje doba, koje nam svaki put ukrade leto. Ona je skoro uvek povezana sa sivilom, kišama i hladnoćom.
Ipak, budite makar malo optimistični i setite se da je ovo i period pečenog kestenja, kuvanog vina, zlatnih krošanja i prijatnih, svežih, ali sunčanih dana.

Pred nama je period miholjskog leta, sa čijom lepotom malo šta može da se poredi. To što je kalendar saopštio da je vreme da se zavučemo u kuću, ne znači da treba i da ga poslušamo.

Rana jesen je vreme kada je boravak napolju najprijatniji. Bilo da je vreme lepo ili tmurno, obucite se slojevito izadjite napolje i iskoristite jesen maksimalno.
Na primer zbog spuštanja temperature ovo je idealno vreme za trčanje. Bez obzira da li ste stari trkač ili trkačica, ili želite da počnete da trčite, ne propustite ovo godišnje doba, izađite iz kuće i radujte se kiši, tmurnim danima i jakom vetru.

 

Prelepe jesenje fotografije sa decom

Ima nečeg magičnom u ovom godišnjem dobu koje boji prirodu predivnim nijasama crvene, žute i narandžaste.  Upravo je ta neverovatna paleta boja koju priroda u jesen donosi idealna za fotografisanje. Prošetajte se sa svojim mališanima i uživajte zajedno u magiji jeseni. Lišće u zlatnim i bakarnim nijansama, kestenovi, šišarke, žirevi …Iskoristite jesenje dane i plodove i sa svojim mališanima napravite prelepe fotografije.

Hladno je ali je i prilika za “toplinu”

Kada krenu dosadne kiše, a hladnoća počne da se uvlači u kosti, čovek poželi da se zavuče pod ćebe i tu se sakrije od sumorne jesenje atmosfere. Kada je već tako, zašto u tome ne biste i uživali?
Loše vreme nam daje šansu da osetimo da nam je kuća istinski dom, i toplo utočište. Kada su sve druge obaveze i aktivnosti odložene zbog lošeg vremena,posvetite se porodici, prijateljima, partnerima ili sebi.
Topao tuš, čaj ili kakao, mekano ćebe i dobra knjiga ili film, za koje nikako niste imali vremena, sada su glavni aduti za prijatno popodne ili večer.
Roditelji i deca imaju priliku, da se potpuno posvete jedni drugima. Ukoliko nije idealno vreme za šetnju vi onda zajedno pravite kolače ili palačinke, gledajte crtaće, učite zajedno, crtajte, igrajte se, čitajte. Napolju je hladno ali pravo vreme da napravite tople uspomene.
Za zaljubljene parove ovo može da bude pravo vreme za bliskost i nezaboravne trenutke. Naučnici koji su proučavali statuse veza na Fejsbuku otkrili su i da je u jesen najviše ljudi promenilo svoje statuse iz ‚‚U vezi“ u ‚‚Veren(a)“.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava