Knjiga “Učimo ćirilicu” redakcije dnevnog lista “Vesti”

02.05.2019

Knjiga „Učimo ćirilicu", koja je nedavno je predstavljena u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije u Beogradu, je kvalitetno štivo jer je vrlo raznoliko, a sadrži dobar metodičko-didaktički pristup kada je u pitanju obrada slova, ali i  tradicije i običaja vezanih za Srbiju.

(c) Vesti-online.com Foto: M. Bogdanović

Redakcija dnevnog lista “Vesti” , jedina srpska novine koja izlazi na svim kontinentima, ponovo je dokazala da je glavni prioritet ovog medija, negovanje srpskog jezika. “Vesti” već 26 godinа kontinuirаno pomаžu borbu srpskog nаrodа širom svetа dа ne zаborаve svoje korene. Iz te borbe izrodilo se znаčаjno delo, knjiga “Učimo ćirilicu”, koja je nedavno predstavljena u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije u Beogradu.

Reč je o kvalitetnom nastavnom materijalu , koji može da bude vrlo koristan u radu sa decom koja uče srpski jezik u inostranstvu, a mogu ga koristiti i za nastavnici i roditelji. I za učenike je knjiga odlično štivo jer je vrlo raznoliko, a sadrži dobar metodičko-didaktički pristup kada je u pitanju obrada slova, ali i  tradicije i običaja vezanih za Srbiju.

Knjiga “Učimo ćirilicu” je prvenstveno namenjena srpskoj deci i porodicama iz dijaspore, kao i deci sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske u cilju očuvanja ćiriličkog pisma i srpskog jezika.

Dnevne novine  “Vesti”  su u 30 nastavaka predstavile rubriku “Male Vesti” posvećenu najmlađima i njihovom učenju maternjeg jezika, a direktor Aleksandar Vidaković shvatio je da je šteta da takvo značajno delo ostane samo na novinskom papiru. Sadržaj rubrike je objedinjen i dopunjen, pa je tako nastala knjiga “Učimo ćirilicu”  koja će pomoći deci da savladaju svako slovo ćirilice, ali i nauče nešto više o istoriji, tradiciji i kulturi svog naroda.

Autori knjige „Učimo ćirilicu“ su članovi su redakcije frankfurtskih “Vesti”, uz pomoć Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Konferenciju u Beogradu, gde je prvi put predstavljena knjiga i njen značaj, otvorio je ministar kulture Republike Srbije, Vladan Vukosavljević.

Ministar je istakao da svako zalaganje i napor, da se deci u dijaspori pomogne da zapamte i da nauče srpski jezik i ćiriličko pismo kako ne bi zaboravili ko su i šta su, jeste poduhvat vredan hvale, a da svaki subjekat društva, koji u tome učestvuje, bilo u Srbiji ili inostranstvu, čini jedan značajan i važan posao.

Osim ministra, na promociji knjige govorili su i Rastko Janković iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Biljana Bukinac, koordinatorka za srpsku nastavu za Evropu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nida Verlag GmbH i vlasnik “Frankfurtskih vesti“, izdavač knjige „Učimo ćirilicu“.

“Mi smo tu da naše pismo očuvamo i ojačamo. Želimo da se zahvalimo Ministarstvu na sredstvima koja su nam dali za realizaciju ovog projekta. Naklonost koju smo mi kao dijasporci dobili daje nam veliku snagu da nastavimo u ovom pravcu, rekao je Vidaković.

Predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Rastko Janković istakao je da je negovanje srpskog jezika i pisma najvažniji zadatak, a jedan od načina je da se nastava unapredi novim udžbenicima.

“Ovakvim akcijama omogućavamo mlađim generacijama da razviju osećaj pripadnosti sopstvenim korenima. Ne smemo da zaboravimo maternji jezik jer on nije samo vid komunikacije i sporazumevanja, već osnova za očuvanje nacionalnog identiteta , rekao je Janković.

“Vesti” su Ministarstvu kulture i informisanja poklonili 100 primeraka, a njihov direktor Aleksandar Vidaković istakao je da će oni koji nisu u prilici da je priušte, od Sidneja do Toronta, dobiti knjigu besplatno.

VIDEO: UČIMO ĆIRILICU

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč: Upis novih đaka u Prosvjetinu školu srpskog jezika

Beč: Upis novih đaka u Prosvjetinu školu srpskog jezika

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava