Besplatan onlajn kurs za učenje srpskog jezika za decu iz dijaspore

25.04.2019

Učenje srpskog jezika kao zavičajnog" za decu i omladinu iz dijaspore je besplatan onlajn individualni kurs, a prijave su moguće do 12. maja 2019. godine.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, nastavlja se sa popularizacijom i daljom realizacijom on-lajn nastave i učenje srpskog jezika. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika kod dece i omladine  iz dijaspore preko vršnjačkog obrazovanja, odnosno održavanje  individualnih časova i učenje srpskog jezika preko Skajpa (Skype). Nastavu će sprovestoditi, kao i predhodnih godina, studenti  sa Departmana za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

U okviru projekta „ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“, udruženje Akademska Srpska Asocijacija poziva pripadnike dijaspore starosti od 7 do 14 godina da se prijave na besplatni individualni dvomesečni kurs srpskog jezika preko Skype.

Časovi će se održavati tri puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u terminima u kojima se dogovore nastavnik i učenik.

Filozofski fakultet u Nišu i udruženja Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom.

Konkurs za zainteresovanu decu i omladinu  iz dijaspore traje od 16. aprila do 12. maja 2019. godine.

Prednost imaju polaznici  koji prethodnih godina nisu učestvovali u projektu „ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“.

Početak nastave planiran je za 20. maj 2019. godine, a završetak kursa je 14. jula 2019. godine. Posle održane nastave polaznici će dobiti elektronsku potvrdu o pohađanju kursa sa odgovarajućim nivoom znanja.

Svi zainteresovani treba da popune onlajn prijavu , a na osnovu prijave kandidata, udruženje Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će odabrati parove nastavnik – učenik.

Neophodno je da potencijalni učenik ima solidan računar sa zvučnicima i kamerom i dobru internet vezu, a poželjno je osnovno znanje srpskog i engleskog jezika i želja za učenjem.
Za više informacija možete se obratiti udruženju Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša na e-mail asasocijacija@gmail.com

 

Maternji jezik: BHS (bosanski, hrvatski i srpski) u austrijskim školama

Maternji jezik je, kao pojam, teško objasniti, jer nema univerzalnu definiciju. Kaže se da on označava jezik, koji je u ranom detinjstvu naučen bez formalnog školovanja. Maternji jezik, kao i njegove gramatičke i fonološke sturkture se toliko duboko utisnu u pojedinca da on svoj jezik govori automatski i prirodno. Lingvisti smatraju da nijedan drugi jezik do puberteta, ne može da zameni mesto maternjem jeziku.
Učenje srpskog jezika u austrijskim školama  nije moguće u vidu samostalanog jezika, već je zastupljen u okviru takozvanog „BKS“ jezika, što je nemačka skraćenica za bosanski, hrvatski i srpski. Više na ovu temu u tekstu…

Maternji jezik: BKS (bosanski, hrvatski, srpski) u austrijskim školama

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava