Prosvjeta: Osnovan „Književni klub“ u Beču za ljubitelje književnosti

12.04.2019

Književni klub u Beču osnovan je sa ciljem okupljanja strastvenih čitalaca oko pisane reči uz motivisanje diskusije kroz analizu i razmenu mišljenja.

U utorak, 9. aprila 2019. godine, u organizaciji „Kluba mladih umetnika“ Prosvjete Austrija održan je prvi sastanak novoosnovanog „Književnog kluba“. Ovaj klub ljubitelja književnosti osnovan je sa ciljem okupljanja strastvenih čitalaca oko pisane reči uz motivisanje diskusije kroz analizu, razmenu i suprotstavljanje mišljenja.

Klub se okuplja jednom mesečno pri čemu se zajedničkim dogovorom bira knjiga koja će biti predmet narednog sastanka. Članovi se pripremaju i iznose svoju analizu, mišljenje i stavove o pročitanom delu – o stilu pisanja, strukturi, tematici, prepoznatim porukama. Posebno je interesantno čuti kako pojedinci subjektivno doživljavaju pročitano, kakva osećanja su u njima probudili likovi i dela. Novi članovi književnih klubova prvo shvate da je doživljaj čitanja značajno unapređen okupljanjima i diskusijama ovog tipa. U knjizi se ovako duže uživa i istražuju se ukusi koji se samostalno ne pronalaze.

Prvim sastankom „Književnog kluba“ koordinisala je Dina Stanković iz „Kluba mladih umetnika“ Prosvjete Austrija i okupila trinaest ljubitelja pisane reči koji potiču sa „ex-Yu“ prostora a žive, studiraju i rade u Beču. Oni su studenti, inženjeri, profesori, a među članovima se mogu pronaći i pisci i pesnici. Upoznavanje je pratila razmena preporuka omiljenih knjiga kao i izbor premijernog dela koje će biti tema narednog sastanka. Predloženi su između ostalih i Saramago, Hese, Murakami, Harari, Bulgakov, a prvi fokus dobija Hese i njegova „Igra staklenih perli“.

Svi zainteresovani za učestvovanje na književnim večerima mogu kontaktirati „Klub mladih umetnika“ Prosvjete Austrija putem mejl adrese  klubmladihumetnika@prosvjeta.at ili putem Facebook stranice Kluba – fb.com/klubmladihumetnika.

Prosvjetin “Klub mladih umetnika“ osnovan je u cilju okupljanja mladih kreativnih stvaralaca u različitim oblastima – pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču. Kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture donosi, u sklopu SPKD „Prosvjeta-Austrija“, mladim Bečlijama jednu platformu za kreativno stvaralaštvo raznih kulturno-umetničkih pravaca.

„Klub mladih umetnika“, koga uspešno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, često organizuje okupljanja mladih kreativnih stvaralaca koji žive, rade i studiraju u Beču.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava