Koncert Letnje noći kod dvorca Šenbrun: „Čežnja za putovanjem“

20.04.2021

“Koncert letnje noći” , koji se svake godine održava u parku dvorca Šenbrun u Beču, i ove godine će morati da bude izveden u drugačijem izdanju.

Slika© Sommernachtskonzert.at/ Max Parovsky

Bečka filharmonija je izdala saopštenje da je čuveni Koncert Letnje noći (Sommernachtskonzert) planiran za 18. jun 2021. godine u parku dvorca Šenbrun. Ovogodišnji moto koncerta je pod motom „Čežnja za putovanjem“. Zbog pandemije korona virusa koncert će moći da se održi, kao i prošle godine, samo uz odgovarajuće restriktivne mere.

Prvi put će za dirigentskim pultom Bečke filharmonije stajati Daniel Harding, a solista će biti Igor Levit. Posetioci će slušati dela Bernštajna, Verdija, Rahmanjinova, Sibeliusa, Elgara, Debisija i Holsta.

Čuveni koncert prvi put je održan 25. maja 2004. godine povodom proširenja Evropske unije kao „Koncert za Evropu“. Od 2008. godine koncert se organizuje pod novim imenom „Koncert Letnje noći“. Godine 2016. u parku dvorca Šenbrun koncert je pratilo više od 100.000 posetilaca a 83 TV-stanice su prenosile događaj.

Austrijska televizija ORF prenosiće i predstojeći koncert uživo od 21.20 na kanalu ORF 2. Tačan program kao i početak koncerta će zbog pandemije biti naknadno objavljeni.

Svojim besplatnim koncertom Bečki filharmoničari žele da približe klasičnu muziku što većem broju ljudi, što i uspevaju već dugi niz godina, jer koncert svake godine privuče preko 100.000 gledalaca, ali i mnogobrojnu publiku pored malih ekrana.

Ovogodišnji program pročitajte na  stranici Bečke filharmonije.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava