Razgledanje Beča i digitalna avantura uz aplikaciju „ivi“

24.08.2020

Aplikacija „ivi“ je virtuelni vodič kroz Beč. Ova digitalna avantura nudi: razgledanje muzeja, posete kulturnim institucijama i uživanje u svemu što Beč nudi.

© WienTourismus/ Paul Bauer

Turistička organizacija Beča objavila je aplikaciju „ivi“ (ivie – Wien City Guide) kao virtuelnu podršku svakome ko želi da bolje upozna ovaj grad. Šetnje koje  aplikacija „ivi“ predlaže mogu da odvedu posetioce u različite obilaske. Nakon što korisnici izaberu svoju lokaciju, u nekom od ponuđenih polja pojaviće se predlozi šta sve može da se vidi na datom mestu.

Pored glavnih znamenitosti „ivi“ otkriva tajne ćoškove, prepričava neobične anegdote i nudi odgovore na razna pitanja: koje tehničko pomagalo je bilo potrebno da se podigne nimalo „lagana“ Marija Terezija prilikom njenih poseta carskoj kripti?

U kojem bečkom muzeju je smeštena ploča za šminkanje stara šest hiljada godina?

Gde mogu da se vide i dodirnu okamenjeni ekskrementi dinosaurusa?

Zašto je Oto Vagner samom sebi podigao spomenik u obliku džinovske skulpture lava i gde se ova statua tačno nalazi?

Koliko zlatnih listića ukrašava kupolu galerije „Bečka secesija“?

Koliko puta treba da prenoćite u dvorcu Šenbrun da biste prespavali u svakoj prostoriji?

© WienTourismus/ Paul Bauer

Digitalni vodič kroz Beč sadrži tematske šetnje i preko sto lokacija koje možete da otkrijete na mapi grada ili tražeći pojmove u samoj aplikaciji.

Klasične zgrade duž Ringa mogu da se potraže pod „Šetnja kroz Ringštrase“. „Razgledanje tonova“ podrazumeva posetu koncertnoj hali Hora bečkih dečaka ili obilazak Muzičke akademije u kojoj može da se vidi zbirka antikvitetnih muzičkih instrumenata.

Budući da se ove godine obeležava 250 godina od Betovenovog rođenja, pripremljena je multimedijalna šetnja koja se proteže od Kuće muzike preko mesta na kojem je umetnik preminuo pa do Betovenovog muzeja odnosno na 15 lokacija od 1. do 19. becirka. Korisnici mogu da uživaju u muzičkoj pratnji, budući da je Bečki simfonijski orkestar snimio kompozicije slavnog muzičara u trajanju od 48 minuta za slušanje tokom četvoročasovnog obilaska.

Pored muzičkih lokacija kao što je Koncertna kuća ili Centar Arnolda Šenberga u aplikaciji “ivi” postoji i šetnja „Moderna arhitektura“ koja predlaže obilaske najznačajnijih građevina kao što su Poštanska štedionica ili brana „Nusdorf“ Ota Vagnera ili pak „Bečki moderan vodič“ u kome se navodi Gornji Belvedere, nezaobilazno mesto za sve ljubitelje moderne umetnosti.

Slabije poznate lokacije nalaze se u „Vodiču kroz kuriozitete od muzeja“ kao što je Patološko-anatomski muzej, Muzej Treći čovek ili Muzej saobraćaja bečkih linija „Remize“.

Pored predloga iz kulture, gastronomije i arhitekture, aplikacija nudi informacije o tome gde se nalaze najbliže česme, taksi stajališta i javni toaleti. „Ivi“ sadrži i stotine fotografija i klipova koji se redovno ažuriraju. Deo aplikacije čini „Vienna City Card“ koja nudi kretanje javnim prevozom, popuste u muzejima, pozorištima i na koncertima. Od sredine avgusta ove godine biće dostupna nova “Vienna City Card Experience Edition” koja je usredsređena pre svega na građane Beča i na one koji često putuju u Beč.

Aplikacija „ivi“ sadrži opcije: šetnje i vodiči, lokacije, mape, saveti, favoriti, moja mesta, Vienna City Card i Vienna City Card Experience Edition. Dostupna je na nemačkom i engleskom jeziku za iOS i Android.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava