Korona virus u Austriji: Izveštaj i nove uredbe austrijske vlade

06.04.2020

Austrijska vlada je predstavila novi plan ukidanja mera koji se može ostvariti samo ukoliko, i ubuduće građani Austrije shvate ozbiljnost situacije i poštuju propisane mere.

(c) screenshot Video FB

U ponedeljak 6. aprila 2020. godine austrijska vlada je saopštila aktuelno stanje u Austriji  u vezi Korona virusa, kao i nove mere za normalizaciju života u zemlji. Konferencija za novinare održana je u  11:00 sati, a javnosti su se obratili kancelar Sebastian Kurc, vicekancelar Verner Kogler, ministar zdravlja Rudolf Anšober i ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Kancelar Kurc je na početku saopštio da stanje i broj obolelih od Korona virusa u svetu i određenim zemljama izgleda dramatično. S obzirom na to da je Austrija na vreme uvela odlučujuće mere, kao i da je većina stanovništva poštovala  iste, broj obolelih u Austriji stagnira što je dovelo do odluke vlade da ublaži pojedine mere. Kancelar je predstavio plan i on će se ostvariti, samo ukoliko se pokaže da je stanje u narednim nedeljama stabilno. Novi plan ukidanja pojedinih mera se može ostvariti samo ukoliko, i ubuduće, građani Austrije shvate ozbiljnost situacije i poštuju propisane mere.

 

Škole, fakulteti i restorani ostaju i dalje zatvoreni

Od 14. aprila otvoriće se manje prodavnice veličine do 400 metara kvadratnih, kao i prodavnice sa građevinskim i baštenskim artiklima.  Gradski parkovi će takođe biti otvoreni od 14. april, ali uz poštovanje mera: nošenje maski i  propisana udaljenost od druge osobe, minimun 1 metar.
Ostale trgovine i šoping centri mogli bi da počnju sa radom od početka maja, kao i frizeri. Sudeći po trenutnom stanju, restorani će ostati zatvoreni do sredine maja, sa izuzecima kao što su restorani koji imaju mogućnost “za poneti”.

Škole će, za sad, ostati zatvorene do sredine maja, uz održavanje časova na digitalan način i on-lajn nastavom. Detaljan plan i kako će funkcionisati obrazovne ustanove u Austriji  biće predstavljen od strane ministra za obrazovanje, do kraja ove nedelje.

Manifestacije se neće održavati do kraja juna, a poseban apel upućen je u vezi proslave Uskrsa u Austriji.

Iako je Uskrs veliki i porodičan praznik, građani se mole da ovaj praznik, ove godine, proslave samo u krugu osoba sa kojima žive u istom domaćinstvu.

Po rečima Sebastiana Kurca, ali i ostalih članova austrijske vlade, na redu je najvažnija nedelja upravo oko Uskrsa, koja će biti presudna za broj obolelih, i uvođenje ili ublažavanje mera.

Stanje u Austriji se za sad stabilizovalo, ali to i dalje ništa ne znači, jer samo ukoliko građani poštuju propisane mere, može doći do normalizacija stanja u zemlji, rekao je Kurc.

Nova mera, koja će važiti od ponedeljka, odnosi se na nošenje maski u javnom prevozu. Maska je obavezna, ali ne mora biti medicinska, već to mogu biti i pravljene maske, šalovi i slično.

Ministar unutrašnjih poslova, Karl Nehamer,  zamolio je građane da ispoštuju sve mere sledećih 8 dana i onda se može govoriti o stabilizaciji situacije. Po njegovim rečima, policija će i dalje biti prisutna na ulicama i vršiti svoju dužnost,  između ostalog, da opominje građane, ukazuje na greške, ali i kažnjava. Policija će kontrolisati i ulaze u gradske parkove koji će se otvoriti 14.aprila i vodiće računa da ipak ne bude veliki broj posetilaca.

Kancelar Kurc je više puta ponovio i apelovao na sve građane da se samo iz četiri razloga trebaju kretati van svojih kuća:
– Odlazak na posao
– Odlazak u kupovinu
– Pomaganje drugima
– Kraća šetnja na svežem vazduhu i bavljenje sportom…ali sami ili sa osobama koje žive u istom domaćinstvu.

Takođe su predviđene posebne mere kako bi se sprečilo održavanje takozvanih “korona zabava”, o čemu će javnost uskoro biti  obaveštena.

Trenutno u Austriji ima 12.109 obolelih od Korona virusa, a aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

Stare e-kartice bez fotografije ostaju važeće do maja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava