Nove mere u Austriji: Kontakte i društveni život svesti na minimum

13.03.2020

Austrijska vlada je danas, u petak 13. marta 2020. godine, donela nove mere u cilju suzbijanja daljeg širenja korona virusa.

(c) FB _ Bundeskanzleramt Österreich - video screenshot

Kancelar Sebastian Kurc je danas na konferenciji za novinare saopštio nove mere radi suzbijanja širenja epidemije korona virusa u Austriji.

Kao najvažnija mera je da se od ponedeljka društveni život svede na minimum, što je ključno u zaštiti  starijih i hronično bolesnih osoba.

Prva mera biće zatvaranje većine trgovina u Austriji, osim prehrambenih prodavnica, apoteka, drogerija, pošta, banaka i drugih prodavnica koje su neophodne za osnovne potrebe stanovništva, rekao je kancelar Kurc.

Trafike i benziske pumpe takođe će ostati otvorene, kao i prodavnice hrane za životinje. Prodavnicama sa medicinskim proizvodima i sredstvima za negu je dozvoljeno da budu otvorene, kao i one koje nude proizvode za sigurnost i hitne slučajeve.

Javni prevoz, kao jedan od važnih faktora za svakodnevno fukcionisanje građana, do daljnjeg ostaje u funkciji.

Od sledeće nedelje restorani, barovi i kafići biće otvoreni, ali  samo u prepodnevnim satima, i to do 15:00 časova. Izuzeci su servisi za dopremanje hrane i usluge isporuke. Noćni klubovi, barovi i diskoteke u narednom periodu biće  potpuno zatvoreni.

 

Privreda i posao svedeni na minimum

Austrija će u narednom periodu biti svedena na minimilan rad. Pored ograničenja u javnom životu, prema rečima Sebastiana Kurca, apeluje se na kompanije da svojim zaposlenima omoguće rad na daljinu (od kuće), tamo gde je to moguće.

Na konferenciji za novinare u četvrtak ( 12.03.2020.), saopšteno je da zaposleni  roditelji koji moraju da brinu o deci mlađoj od 14 godina mogu zatražiti posebno odsustvo od svojih poslodavaca do tri nedelje (Sondeurlaub), ako se poslodavac sa tim složi. Kancelar Sebastian Kurc rekao je to u izjavi za medije u četvrtak popodne.

Preduzetnici odlučuju da li mogu da svojim zaposlenima daju ovo specijalno odsustvo. U tom slučaju država će preuzeti trećinu troškova radnika u narednih nekoliko nedelja do Uskrsa.

Mogućnost brige o deci takođe je zagarantovana u školama, tako  da oni roditelji koji rade u strukama kritičnim za državni sistem mogu nastaviti da obavljaju svoje dužnosti. Kurc je dao primere zdravstvenih radnika, policajaca ili vozača autobusa – „tako da može da funkcioniše naše društvo i život u zemlji“.

 

Područja u Tirolu pod karantinom

Dve oblasti u Tirolu koje su posebno pogođene virusom korone, odlukom vlade,  od danas će biti u karantinu. Oblasti Paznaun sa opštinama Ischgl, Kappl, See i Galtür kao i  St. Anton am Arlberg, u naredne dve nedelje će biti u izolaciji – više o tome na tirol.ORF.at.  

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera, svi Austrijanci koji se nalaze u tom području smešteni su u kućni karantin. Ova mera važi i za turiste koji su se u ovom trenutku zadesili u ovoj oblasti. Strani gosti, mogu napustiti zemlju, pod obavezom da to učine odmah i bez dodatnih zaustavljanja na putu do svoje matične države. Lični podaci ovih putnika  biće zabeleženi i prosleđeni vlastima u zemljama porekla.

Pored već postojećih graničnih kontrola, uvodi se i kontrola na granici sa Švajcarskom. Avionski i vozni saobraćaj ka Švajcarskoj, Španiji i Francuskoj  prestaće da se odvija u ponedeljak. Za ove tri zemlje važi odredba koja je prethodno sprovedena za Italiju, Iran i delove Kine.

Upozorenje o lažnim vestima

Ministar unutrašnjih poslova još jednom je upozorio na “lažne izvještaje koji kruže društvenim medijima”. Na primer, objave da će se supermarketi zatvoriti nemaju nikakvog osnova. Kurc je dodao da glasine kao što je  “da će ceo Beč biti u karantinu”, takođe nisu tačne.

“Ne dozvolite da vas ove vesti pogode”, rekao je Nehamer.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober je naglasio da nije reč samo o merama o kojima je odlučeno na političkom nivou, već o tome da svi daju svoj doprinos. On se nada da će svi građani Austrije delovati zajedno kao “Tim Austrija”, u kome su solidarnost i zajedništvo na prvom mestu.

Važno je zaštititi posebno kritične grupe, osobe starije od 70 godina i osobe sa hroničnim bolestima. Pre svakog direktnog kontakta, bilo da je to porodična proslava ili ispijanje kafe, dobro razmislite da li je to zaista potrebno. Možda je upravo to situacija gde može doći do infekcije koja je mogla da se izbegne.

Trenutno u Austriji ima 504 slučaja obolelih od korona virusa, i još  6.582 testiranih osoba (izveštaj Ministarstva u 13.03.2020, 15:00 časova).

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Obraćanje predsednika Austrije naciji povodom korona krize

Korona virus: Austrija od ponedeljka zatvara škole

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava