Korona virus: Austrijska vlada najavila nove zaštitne mere

25.02.2020

Korona virus je definitivno stigao i u Evropu i tim povodom austrijska vlada je u ponedeljak  23. februara predstavila paket mera za borbu protiv širenja virusa.

(c) screenshot Fb Sebastian Kurz

“Korona virus je očigledno stigao i u Evropu”, ovim rečima je ministar zdravlja Rudolf Anschober (Zeleni) objasnio zašto je austrijska  vlada u ponedeljak, 24. februara 2020. godine, posle sastanka radne grupe, predstavila dodatni paket mera protiv daljeg širenja epidemije.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) je kao ključne tačke označio upozorenja o putovanjima i informativnu kampanju obaveštavanja stanovništva.

 

Planirani dnevni izveštaji ministarstava

S obzirom na to da se Korona virus pojavio u neposrednoj blizini Austrije, u Italiji,  Sebastijan Kurz je napomenuo da “može biti slučajeva zaraze” i u Austriji, tako da svi moramo biti spremni za određen scenario.

Dalje mere austrijske vlade su za sad, objavljivanje  dnevnih izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja, kao i obaveštavanje građana o trenutnoj situaciji. Savet za nacionalnu bezbednost, trebalo bi da se sastane u petak. Za pogođena područja trebaju se izdati dodatna specifična upozorenja o putovanjima, na kojima se trenutno radi.

Koja bi to ugrožena područja trebala biti u Austriji, nije saopšteno na konferenciji za novinare.

Slučajevi bolesti Korona virusa pojavili su se ne samo u Italiji, već i u Nemačkoj i Francuskoj. Prema informacijama iz agencija APA,  postoje i naznake da se Korona virus pojavio i u nekim opštinama u severnoj Italiji.

Italijanske vlasti saopštile su da su u toj zemlji preminule četiri osobe od Korona virusa u periodu od 48 sati i otkazale su sve festivale i karnevale, preneo je Euronews. Zvaničnik iz Lombardije izjavio je juče popodne da je treća osoba u Italiji preminula u tom regionu, gde je prethodno zabeležen smrtni slučaj 75-godišnje žene u subotu, kao i smrtni slučaj 78-godišnjeg muškarca u Venetu.

Kancelar Kurc je naglasio važnost “saradnje na evropskom nivou”, tako da će se u  tom kontekstu u toku dana održati konferencija ministara zdravlja Italije i njenih susednih zemalja: Austrije, Švajcarske, Francuske, Slovenije. Iako se ne graniči sa pojedinim državama, na konferenciji će učestvovati i Nemačka.

Informativna kampanja za stanovništvo biće posebno fokusirana na edukativno informisanje i zaštitne mere. Dežurna AGES telefonska linija 0800-555-621 otvorena je 24 sata, a takođe i zdravstvena  telefonska linija 1450 dostupna je svakodnevno širom Austrije, ukoliko građani imaju pitanja.

(c) pixabay

Preventivne mere su u osnovi slične onima za sezonski  grip i poželjno je da ako neko ima simptome slične gripu, da se direktno obrati lekaru i  ne izlazi i ne vozi se u javnom prevozu, gde ima puno ljudi, naglašeno je na konferenciji.

 “Nema potrebe za panikom”

“Nema potrebe za panikom, ali naravno da vam je potreban realni pogled trenutne situacije”, rekao je Sebastijan Kurc.

“Nije isključeno da će se i u Austriji pojaviti Korona virus, kao i da možda već postoje slučajevi”, upozorio je Kurz.

Austrijska vlada, do daljnjeg, ne planira da uvede posebnu kontrolu na granici sa Italijom, a merenje temperature na austrijskim aerodromima, koje važi za putnike koji dolaze direktnim letovima iz Kine, za sad neće biti sprovođeno za putnike iz Italije, saopštio je ministar zdravlja Anschober.

 

POGLEDAJTE VIDEO SA KONFERENCIJE

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona virus u Austriji: Koja su prava zaposlenih u slučaju epidemije

Grip u Beču: Prvi talas gripa i 6.000 slučajeva obolelih

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava