Austrija uvela aplikaciju za kovid zeleni pasoš

03.07.2021

Kovid-pasoš i njegova digitalna verzija bi trebalo da pomogne u uspostavljanju ponovne slobode kretanja u EU, na što sigurniji način.

Foto: gruenerpass.gv.at

Kao i što je najavljeno, dan posle početka izdavanja certifikata u skladu s EU u Europskoj uniji, austrijsko nadležno ministarstvo, pustilo je u promet i kovid zeleni pasoš u obliku aplikacije.

Dugo očekivana aplikacija je više puta odlagana zbog usklađivanja s EU propisima, ali je od 2. jula napokon dostupna građanima Austrije. Besplatna je i trebala bi biti potpuno sigurna. Prema izjavama austrijskog Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača, sve obveze zaštite podataka na području EU-a i države ne samo da će biti udovoljene na najvišem nivou, već će čak biti i premašene.

U aplikaciji se prikazuju podaci, kao što su:
Ime
Prezime
Covid-19 vakcina
QR kod usaglašen s EU

Reč je o aplikaciji koja omogućava učitavanje i isčitavanje 3G pravila na pametnom telefonu. Aplikacija poseduje jedinstveni QR kod koji će sadržati informacije o testovima, vakcinaciji i potvrde o posedovanju antitiela vlasnika.  Potvrdu je potrebno preneti u aplikaciju na korisnikovom mobilnom telefonu.

Nažalost, postoji jedno veliko ograničenje na početku rada aplikacije “Zelenog pasoša”. Naime, aplikacija “Green Pass” na početku je dostupna samo za iPhone (iOS operativni sistem), ali bi se uskoro trebala pojaviti u Google Play Store na Android pametnim telefonima. Međutim, tačan datum nije poznat.

Zbog sezone godišnjih odmora, aplikacija “Green Pass” trebala bi značajno olakšati putovanja na području EU-a.

Takođe, aplikacija može pomoći  i u svakodnevnom životu u Austriji, jer omogućava brzi dokaz da je osoba vakcinisana, testirana ili ozdravljena. Na primer, restoran, fitnes studio, bioskop, pozorište i frizer može u kratkom vremenu proveriti valjanost certifikata predstavljenog pomoću službene aplikacije za proveru “GreenCheck”.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava